nieuws

‘Waarde winkelpanden op toplocaties daalt’

Nieuws

‘Waarde winkelpanden op toplocaties daalt’
Foto: ANP

De waarde van winkelpanden daalt nu ook op toplocaties. Vastgoedinvesteerders hebben afgelopen jaar miljoenen afgeschreven op panden op de populairste winkelplaatsen in Nederland.

Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van de halfjaarcijfers die beursgenoteerde vastgoedfondsen vorige week hebben gepubliceerd. De Nederlandse winkels van belegger Vastned, die zich vooral op kleinere winkelpanden in historische binnensteden richt, werden de afgelopen zes maanden in totaal €2,9 miljoen minder waard. Een jaar eerder steeg de waarde van de panden nog met bijna €13 miljoen. Daarmee zijn de afwaarderingen op de beste winkellocaties voor het eerst in de cijfers te zien.

Kentering in de markt

Volgens de krant gaat het om een kentering in de markt, na een periode waarin juist felle strijd werd gevoerd om winkelpanden op goede locaties. In secundaire winkelgebieden was al langer sprake van een daling van de waarde van winkelpanden, die problematiek lijkt zich nu dus uit te breiden naar toplocaties. Volgens analisten is het een voorbode van nog veel grotere waardedalingen. ‘Onze verwachting is dat er aan het einde van het jaar sterkere afwaarderingen zijn, en ik denk dat dat volgend jaar door gaat zetten’, zo wordt analist Jaap Kuin van ING geciteerd.

Huur winkelpanden soms ook aan het dalen

Ook zijn er signalen dat de huur van winkelpanden an het dalen zijn, omdat het steeds moeilijker wordt om nieuwe huurder te vinden. Topman Taco de Groot van belegger Vastnet bevestigt dat dit zich inmiddels bijvoorbeeld in het centrum van Den Bosch voordoet. ‘Ook in de Kalverstraat vind je dat soort panden’, zegt hij. De verschuiving van bestedingen van de fysieke winkelstraat naar online wordt gezien als een belangrijke reden voor de problemen.

Reageer op dit artikel