nieuws

Restaurant, bar én patisserie Emma in Eindhoven failliet

Nieuws

Restaurant, bar én patisserie Emma in Eindhoven failliet
Foto's: Serge Hagemeer

Restaurant en patisserie Emma in Eindhoven is op dinsdag 28 augustus failliet verklaard. Emma was een bijzonder concept in het centrum van Eindhoven, met als blikvanger een grote kas waarin ingrediënten werden verbouwd voor de zaak met restaurant, bar én patisserie ineen.

Emma opende eind 2017 de deuren. De ondernemers wilden een open, transparante en ongedwongen zaak neerzetten. De open keuken en de glazen wanden die de patisseriekeuken scheiden van restaurant Emma droegen hieraan bij. De winkel werd als het ware een glazen doos in het restaurant. Twee kleurrijke kunstwerken sierden de zaak.

‘Gigantische schuld’

‘Het geld vloog eruit maar de zaak draaide voor geen meter’, zo schrijft het Algemeen Dagblad. ‘Het resultaat is een gigantische schuld voor een relatief kleine onderneming’, meldt curator Ben Arends van Keizers Advocaten in dat artikel. Zo zou er een enorme investering bij de start zijn gedaan. Bij de bank zou een investeringskapitaal van zes ton zijn geleend. Geld dat voornamelijk is gebruikt voor de inventaris en inrichting van het pand dat casco werd opgeleverd. Voor de inrichting zou nergens op zijn bespaard. ‘Alleen de glazen wanden in het restaurant staan al voor tienduizenden euro’s in de boeken.’ De zaak draaide echter niet zoals verwacht. ‘De ondernemers leenden nog meer geld bij zogeheten durfinvesteerders.’ Het AD meldt dat het hier om ongeveer een kwart miljoen euro ging. Emma zou bij meerdere partijen schulden hebben opgebouwd. ‘Anderhalve ton bij de verhuurder en leveranciers en de fiscus wachten nog op respectievelijk drie en twee ton.’

Vertrouwen

Arends: ‘Dat ze destijds toch voldoende investeerders wisten te vinden, laat wel zien dat ze bij de start een goed verhaal hadden. Het waren ondernemers die zich eerder in het wereldje bewezen hadden en dus was er vertrouwen dat ze ook van Emma een succes konden maken. Als de omzet echter ver achter blijft bij de verwachtingen, lopen de schulden snel op.’

Patisserie blijft voorlopig open

De patisserie, onderdeel van Emma, blijft voorlopig open. De curator meldt dat dit, op zich goed renderende, onderdeel door een van de ondernemers uit het faillissement kan worden gekocht. ‘Voor het restaurant kijken we naar partijen die de inventaris willen overnemen om op dezelfde plek iets nieuws te beginnen. Er zijn twee partijen met interesse maar we maken geen haast. Het probleem zit deels ook in de straat zelf dus daar moet ook iets gebeuren. Daarover hebben we contact met de pandeigenaar.’

Reageer op dit artikel