nieuws

Heemskerkse Ezelsoor viert 10-jarig jubileum

Nieuws

Heemskerkse Ezelsoor viert 10-jarig jubileum

Het Heemskerkse Ezelsoor bestaat op 26 augustus tien jaar. Het gebakje bedacht door Sjon Koelman is in het afgelopen decennium uitgegroeid tot een populair streekproduct.

Het Ezelsoor ontstond in de zomer van 2009 toen het vakblad Patisserie & Desserts aan banketbakker Koelman vroeg om zich met een streekproduct te presenteren. ‘Dat wordt lastig’, zei Sjon Koelman. ‘Want dat is er niet.’ De banketbakker en zijn team besloten spontaan iets te verzinnen. De ambitie: een lokale lekkernij die later net zo bekend zou zijn als de Bossche Bol. Ze wilden iets bereiden met verse aardbeien, dat stond vast. Al brainstormend probeerden ze een link te leggen met ezels, de geuzennaam van Heemskerkers. Want vroeger gingen alle Heemskerkse zomerkoninkjes per ezel naar de veiling in Beverwijk. Maar hoe krijg je een ezel in een gebakje?

Het recept

Het resultaat was een zoete verrassing in de vorm van een ezelsoor. Gemaakt van cakebiscuit, gevuld met aardbeienbavarois, afgedekt met marsepein en versierd met chocolade. Het Ezelsoor groeide uit tot een gewilde delicatesse. Er kwamen meerdere varianten bij: mini, XL en XXL. En voor speciale gelegenheden, ontstonden ook ‘limited editions’, zoals roze & blauwe oortjes voor een geboorte, rode oren voor Valentijnsdag en oranje oren voor Koningsdag.

Oortje snoepen

Tien jaar later is het Ezelsoor zo beroemd, dat het zelfs een eigen Facebook pagina heeft. Zowel bedrijven als inwoners bestellen oortjes voor feestelijke gebeurtenissen. Ook op marktdag, tijdens de Heemskerkse Feestweek en de Wielerronde vinden ze gretig aftrek. ‘Even een oortje snoepen’, hoort er helemaal bij.

Feestdag

Het Ezelsoor is uitgegroeid tot een heus visitekaartje voor de gemeente Heemskerk. Daarom komt wethouder Marieke van Dijk op 26 augustus om 14:00 langs om de bakker te feliciteren met het jubileum. Overige festiviteiten staan uitgebreid beschreven op de Ezelsoren Facebookpagina.

Reageer op dit artikel