nieuws

Bas Klarenbeek en Tim Bienefelt klaar voor WorldSkills in Kazan

Nieuws

Bas Klarenbeek en Tim Bienefelt klaar voor WorldSkills in Kazan
Tim Bienefelt in actie tijdens Skills Heroes Boulanger. Foto: World Skills Nederland

Dertig nationaal kampioenen vertegenwoordigen Nederland tijdens de 45ste editie van WorldSkills, het ‘WK voor beroepen’, dat van 22 t/m 27 augustus plaatsvindt in Kazan, Rusland. Eerder dit jaar werden de winnaars geselecteerd tijdens de nationale finalewedstrijden van Skills Heroes. Bas Klarenbeek komt voor Nederland uit in de categorie Patissier en Tim Bienefelt in de categorie Boulanger.

In Kazan strijden meer dan 1.600 deelnemers uit ruim 60 bij WorldSkills International aangesloten landen/regio’s in 56 beroepen voor een plek op het erepodium. Ons land doet mee in 27 vakrichtingen (beroepen), waaronder metselaar, stukadoor, bloembinder, meubelmaker en lasser. Experts, afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen, trainen en begeleiden de deelnemers. Voor het eerst doet een vmbo leerling mee aan de WorldSkills Junior wedstrijd gastheer/gastvrouw. De deelnemers hebben zich gekwalificeerd door deelname aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo.

Tim en Bas

Tim Bienefelt van het Albeda College verdedigt in de nieuwe categorie Boulanger de Nederlandse eer. Hij werd eind maart eerste het NK Skills Heroes.

In de categorie Patissier komt Bas Klarenbeek uit Hillegom uit voor Nederland. Klarenbeek volgt de opleiding patisserie aan het Horizon College in Heerhugowaard. Het is de eerste keer dat het Horizon College studenten mag afvaardigen naar de wereldkampioenschappen.

Grootste beroepenevenement ter wereld

In het Kazan Expo International Exhibition Centre in Kazan worden door de organisatie 400.000 bezoekers verwacht tijdens de vier wedstrijddagen. Onderdeel van het evenement is een driedaagse conferentie over economische en technologische trends, beroepsonderwijs en ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Dit maakt WorldSkills tot het grootste beroepenevenement ter wereld. Op het evenement komen ook veel internationale prominenten uit de politiek, het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs, onder wie een delegatie uit Nederland.

WorldSkills Netherlands

Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom vestigt WorldSkills Netherlands de aandacht op het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van OCW en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven.

Reageer op dit artikel