nieuws

Bakkerij van der Wal Jolink vraagt faillissement aan

Nieuws

Bakkerij van der Wal Jolink uit Apeldoorn heeft faillissement aangevraagd. Dit laat directeur Peter van der Wal aan De Stentor weten. De toekomst van de zeventig medewerkers is onzeker.

Bakkerij van der Wal Jolink vraagt faillissement aan

De bakkerij heeft in totaal dertien winkels waarvan zes in Apeldoorn. Daarnaast zijn er twee in Deventer, één in Beekbergen en één in Epe. Ook in Elst, Gendt en Lent zijn er bakkerswinkels. Het personeel, zeventig man sterk in totaal, is dinsdagavond ingelicht.

Geldnood en schulden

Geldnood en hoge schulden zijn debet aan het faillissement, laat Peter van der Wal aan De Stentor weten. Het tekort is volgens hem met name veroorzaakt door vier winkels waar bakken geld bij moest. Hij kon er ook niet onder de huurcontracten uit. Het gaat om de twee vestigingen in Deventer, in Apeldoorn en de winkel in Gendt, een plaats ten noorden van Nijmegen.

Tegenvallende omzet

Van met name de relatief nieuwe vestigingen in Deventer werd veel verwacht, zegt Peter van der Wal. ‘Maar de omzet in deze zaken, net zoals in de genoemde winkels in Apeldoorn en Gendt, bleven zo onder bij de verwachtingen, dat er erg veel geld naartoe moet. Het was dweilen met de kraan open. We hoopten nog de klappen met de goed draaiende winkels op te kunnen vangen, maar op een gegeven ogenblik is de portemonnee leeg. Helaas rest me nu niets anders dan het aanvragen van het faillissement.’

Afnemende broodconsumptie

Van der Wal noemt ook de afnemende broodconsumptie als oorzaak van de problemen. ‘Dertig jaar geleden aten Nederlanders nog 63 kilo brood per persoon per jaar. Nu is dat gedaald naar 49 kilo. Een forse afname dus.’

Curator

De verwachting is dat het faillissement aanstaande dinsdag in de rechtbank van Zutphen wordt uitgesproken. ‘Ik heb het dan niet meer in de hand. Dan is het aan de curator te onderzoeken wat er gaat gebeuren. Ik heb natuurlijk veel contacten in de bakkerijwereld en ik probeer nu alvast met andere partijen te kijken wat de mogelijkheden van een doorstart zijn en die dan zo goed mogelijk voor te bereiden. Maar nogmaals, ik heb het niet meer in de hand.’

Reageer op dit artikel