nieuws

Rotterdam neemt energieproject over

Nieuws

Een proef in Rotterdam om van oud brood energie te maken, is een succes, zo meldt de NOS. In drie jaar tijd is in Rotterdam 125.000 kilo brood ingezameld. Daarvan kunnen 2000 led-lampen een jaar lang branden, meldt de stad op haar site.

Rotterdam neemt energieproject over
Foto: fb

Inwoners van Rotterdam brachten de afgelopen drie jaar hun oude broden naar bakken die daarvoor bestemd zijn. Met het initiatief werd in 2016 begonnen door stichting BroodNodig. Omdat de proef een succes is, neemt de gemeente de werkzaamheden nu over, schrijft de NOS op haar site. BroodNodig gaat als platform MetDeStad verder om andere duurzame wijkgerichte projecten op te starten.

130 broodbakken

In drie jaar tijd is in Rotterdam 125.000 kilo brood ingezameld. Er staan ruim 130 broodbakken in de stad. Op de website van de gemeente staat uitgelegd dat het omzetten van brood in groene energie gebeurt door het brood te vergisten. ‘Van een brood kan een led-lamp vijf dagen branden. Er is tot nu toe genoeg energie opgewekt om 2000 led-lampen een jaar lang te laten branden.’

Gemeente neemt over

De gemeente neemt het project nu dus over. Dat houdt in dat de broodbakken, die verspreid staan over Rotterdam, in beheer komen van de gemeente. Net als voorheen worden de bakken wekelijks geleegd door elektrische inzamelwagens.

Naast het opwekken van energie is ook het tegengaan van verspilling een belangrijke reden om brood in te zamelen, zegt de gemeente. Daarnaast hoopten de bedenkers te bereiken dat er minder brood op straat terechtkomt. ‘Brood is vaak veel te zout voor dieren die in de stad leven. Het trekt ook ratten en meeuwen aan, die voor overlast kunnen zorgen’, meldt RTV Rijnmond.

‘Per dag gooien we in Nederland 435.000 broden bij het restafval of op straat. Dat is zonde, want van brood kun je groene energie maken. Daarnaast is brood niet goed voor dieren die in de stad leven, en het trekt ratten en meeuwen aan die voor overlast kunnen zorgen. Gooi uw brood dus niet bij het restafval of op straat, maar in de Rotterdamse broodbak’, schrijft de gemeente.

Hoe werkt de broodbak?

De 130 broodbakken die bij de 85 inzamellocaties staan worden beheerd door broodbakadoptanten, die er samen met de buurt voor zorgen dat de bakken netjes blijven en alleen voor brood (zónder plastic zak) gebruikt worden. De elektrische inzamelwagens van GroenCollect legen de broodbakken wekelijks en zorgen ervoor dat het brood omgezet wordt in groene energie.

Reageer op dit artikel