nieuws

Geale de Haan: ‘Er moet iets gebeuren, dit jaar nog!’

Nieuws 2423

‘We moeten de krachten bundelen, dit jaar nog. Ik voel die urgentie tot op het bot.’ Voorzitter Geale de Haan van het Genootschap voor de Bakkerij spreekt voor zijn beurt en daarom nog op persoonlijke titel, maar langer wachten wil hij niet. ‘Geert Caniels slaat de spijker op de kop’, schaart hij zich achter de directeur van het Echte Bakkersgilde, die vorige week de noodklok luidde.

Geale de Haan: ‘Er moet iets gebeuren, dit jaar nog!’

Nu het water de bakkerij tot aan de lippen staat, neemt Geale de Haan het voortouw. De voorzitter van het Genootschap voor de Bakkerij is deze week meermalen in overleg geweest met enkele leden over de nijpende situatie in de ambachtelijke sector. ‘Dat gaat over continuïteit, tekort aan vakmensen en kwaliteit in de ambachtelijke sector. Als je de column van Teun van de Keuken leest (de Volkskrant red.), is dat geen reclame. Kwaliteit is een issue.’

Voel de urgentie tot op het bot

Het overleg tussen de leden van het Genootschap verkeert nog in de embryonale fase, zegt De Haan, ‘maar nogmaals: ik voel de urgentie tot op het bot. Er moet iets gebeuren.’

Gaele de Haan

Geale de Haan

De vraag aan De Haan luidt: gaat het Genootschap de kar trekken om de partijen bij elkaar te brengen, nu het Sectorhuis definitief van de baan is? Echte Bakkers-directeur Geert Caniels sprak daarover vorige week zijn zorg uit in het voorwoord van het jaarverslag van de Echte Bakkers. ‘Steeds minder bakkers houden steeds meer collectieve initiatieven in de lucht. Dat houdt een keer op.’

Caniels pleit nadrukkelijk voor werkelijke krachtenbundeling, voor het te laat is. ‘Als iedereen zijn eigen kunstje blijft doen en in de stressgordijnen schiet als een ander iets doet wat jij ook doet, dan stel ik voor dat we samen de nachtkaars van ambachtelijk bakkend Nederland gaan uitblazen.’

Snel handelen

Dat het Genootschap hierin het voortouw in zou kunnen en moeten nemen, wordt her en der in de sector geopperd. De Haan wil wel en inmiddels heeft hij diverse leden benaderd om op korte termijn bij elkaar te komen. Bakkers en anderen aan de bakkerij gelieerden zijn van harte welkom om hierover mee te denken en te praten. ‘We moeten op korte termijn een lijstje maken met wie we om de tafel gaan zitten om dit te bespreken. Eén: we moeten de urgentie kenbaar maken En twee: actiepunten opstellen om snel te kunnen handelen.’

Reageer op dit artikel