nieuws

Bakkerij De Veldkeuken vestigt zich in rijksmonument

Nieuws 1268

Bakkerij De Veldkeuken vestigt zich in rijksmonument
Foto's: Peter Cuypers

René van der Veer en Juliette Borggreve van de Veldkeuken zochten uitbreidingsmogelijkheden voor hun ambachtelijke bakkerij en landgoedkeuken. Decennia geleden is hun droom locatie gevonden in een historisch rijksmonument op een steenworp vanaf hun bestaande locatie en woning. Het rijksmonument ’t Goed ten Rhijn’ is volledig gerestaureerd en heeft een nieuwe bestemming gegeven. Hierdoor is het pand weer toekomstbestendig en krijgt het een nieuwe en passende functie als biologische ambachtelijke bakkerij en keuken op het landgoed.

VeldkeukenDe gemeente Utrecht wilde investeren in het behoud van historisch vastgoed en Bakkerij De Veldkeuken wilde als biologische bakkerij en restaurant investeren in duurzame bouw en verantwoord ondernemerschap. Voor het ontwerp had Bakkerij De Veldkeuken al goede ervaringen met MONK architecten uit Utrecht. Bakkerij adviesbureau TenBa BV uit Wageningen is ook in dit traject vroegtijdig en volledig betrokken geweest bij met name de bakkerijtechnische zaken- en begeleiding van het project. Zij maakten samen met Monk Architecten de documenten en tekeningen voor de inrichting van de ambachtelijke bakkerijen woning, passend binnen de geldende regels voor rijksmonumenten en het duurzame bouwen.

Duurzaam gebouwd

Allereerst is tijdens het ontwerp zoveel mogelijk de oorspronkelijke indeling van de stallen gerespecteerd. Er is veelal voor duurzame bouwmaterialen gekozen, er is géén gasaansluiting en er wordt gebruik gemaakt van warmtepompen met energieterugwinning vanuit de koel- en vriescellen. De daken van de historische stallen verkeerden in slechte staat en zijn bij de restauratie voorzien van een innovatieve dakisolatie. Bij het ontwerp zijn de stallen in verschillende compartimenten verdeeld waardoor de ruimtes selectief verwarmd kunnen worden. Verder is gebruik gemaakt van leemstuc en dankzij de aanbouw van een tuinkas heeft de buitenmuur van de woning een extra natuurlijke isolatieschil. De toepasbaarheid van alle ingrepen moest door de monumentendienst steeds getoetst worden aan de monumentale status van de boerderij. Zelfs de afvoerkanalen van de ovens zijn volledig geïntegreerd in het oorspronkelijke karakter van de boerderij.

Een traject van een lange adem

In februari 2010 presenteerde MONK architecten, Bakkerij De Veldkeuken en bakkerij adviesbureau TenBa BV voor het eerst de plannen aan diverse betrokkenen en instanties: bewoners, ondernemers, Vrienden van Amelisweerd, de Buurtschap Amelisweerd & Rhijnauwen, de gemeente Utrecht en de Gemeente Bunnik. Door het enthousiasme en de betrokkenheid van Bakkerij De Veldkeuken, Monk architecten en TenBa was er voldoende draagvlak om de plannen verder uit te werken. Omdat de boerderij echter op grondgebied van de gemeente Bunnik ligt toetste deze gemeente de plannen zorgvuldig aan het bestaande bestemmingsplan en aan de vele andere vergunningsplichten. Dit vroeg om de nodige afstemming tussen de twee gemeentes. Dankzij het enthousiasme en de inzet van de betrokken ambtenaren is er steeds oplossingsgericht gehandeld.

Kosten delen

Het was daarnaast een uitdaging om de plannen financieel rond te krijgen. Na het nodige rekenwerk besloten de Gemeente Utrecht en Bakkerij De Veldkeuken dat de plannen goed haalbaar zijn door samen op te trekken tijdens de bouwperiode en de kosten voor de cascorestauratie en de invulling van de nieuwe functie zorgvuldig te verdelen.

Streekproducten

Het resultaat mag er zijn. ’t Goed ten Rhijn’ is een plek waar de oogst van het landgoed en de streek verwerkt kan worden tot unieke ambachtelijke brood- en banketproducten. Bakkerij De Veldkeuken kookt en bakt voor het eigen restaurant, maar ook voor diverse natuurwinkels en horeca in de directe omgeving.

Foto's

Reageer op dit artikel