nieuws

Arcener Bakhuys wint actie Week van de risico-inventarisatie

Nieuws 516

Het Arcener Bakhuys is winnaar van de Week van de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E ) van het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf. De bakkerij in Arcen ontvangt een cheque ter waarde van €500 voor een bedrijfsuitje.

Arcener Bakhuys wint actie Week van de risico-inventarisatie
Gudrun Kummerer overhandigt namens het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf de cheque aan Hans Hendrix van het Arcener Bakhuys. Foto: Veilig&Gezond

Hans Hendrix, eigenaar van het Arcener Bakhuys De Echte Bakker in het Limburgse Arcen, deed mee met de risico-inventarisatie omdat hij stofbeheersing belangrijk vindt en dat ook wil uitdragen. ‘Ik was blij verrast toen ik hoorde dat we gewonnen hadden!

Beroepsziekten te lijf

Het thema van de vijfde Week van de RI&E, die in juni plaatsvond, was ‘Beroepsziekten te lijf met de RI&E’. Blootstelling aan meelstof is een specifiek aandachtspunt in de bakkerijsector. Bakkersastma en bakkerseczeem zijn voorbeelden van de effecten van blootstelling aan meelstof op de gezondheid.

Stofbeheersing

De actie richtte zich dit jaar dan ook op het belang van stofbeheersing bij het voorkomen van beroepsziekten. Alle bakkerijen in Nederland konden deelnemen door een stofbeheersingsplan in te vullen of te updaten en drie punten in te sturen die zij nemen om blootstelling te voorkomen. Alle deelnemers ontvingen gratis een zak stuifarme strooibloem.

Nat schoonmaken en koudontvetter

Afbeelding: Blij met Stofvrij

Hendrix heeft al jaren aandacht voor het beperken van blootstelling aan meelstof. ‘We gebruiken al jaren stuifarme strooibloem en olie. Daarnaast maken we nat schoon en we zuigen. Stofzuigen werkt erg goed en met koudontvetter (schoonmaakmiddel speciaal voor de voedingsindustrie, red.) krijgen we alles veel beter schoon.’

Stofbeheersingsplan

Om de risico’s op blootstelling aan meelstof in kaart te brengen en maatregelen te nemen, is er een speciaal stofbeheersingsplan voor bakkerijen. Hiermee loop je stuk voor stuk alle onderdelen na. Met de directe verwijzingen naar de praktische oplossingen op de site blijmetstofvrij.nl kunnen de juiste maatregelen worden genomen om op een gezonde manier te blijven werken in dit mooie vak.

Het stofbeheersingsplan voor bakkerijen is hier te downloaden.

Lees ook het dossier arbo op Bakkerswereld

 

Reageer op dit artikel