nieuws

Wederopbouw restaurant/bakkerij Vroeg is begonnen

Nieuws

Vroeg, het op 12 mei door brand getroffen restaurant met bakkerij in Bunnik, werkt aan de wederopbouw. Dat gaat nog enkele maanden duren, maar vanaf 29 juni wordt in de kleine boerderij, naast de afgebrande grote boerderij, alvast een bakkerswinkel geopend.

Wederopbouw restaurant/bakkerij Vroeg is begonnen
Thijs Sicking en eigenaar Hans Kempers (r) werken hard aan de wederopbouw van Vroeg. Foto: Lieke van der Wel

De ‘kleine boerderij’ is het huis vlak naast de boerderij in Bunnik, waar de brand gewoed heeft. Dit is nu een soort controlekamer voor operatie ‘Vroeg 2.0’ geworden, legt de leiding uit. Daar wordt ook het moederdesem bewaard. Hans Kempers, eigenaar van Vroeg: ‘Hier openen we vanaf 29 juni een bakkerswinkel. Daar koop je ons vertrouwde brood en patisserie, kun je genieten van onze koffie in de mini-boomgaard.’

‘We overhaasten niet’

Het is de eerste stap naar het nieuwe Vroeg, laat hij weten. ‘We zitten niet stil, maar overhaasten ook niet. Dat is hoe Vroeg is, en zo willen we graag blijven. Vroeg blijft Vroeg, maar komt nog beter terug!’’

Tot de heropening is Vroeg ook iedere week te vinden op boerenmarkten en streekmarkten. Daar staat Lia, gastvrouw en gezicht van Vroeg: ‘Ik vertel hoe het nu gaat met Vroeg, en ondertussen verkoop ik onze producten: aardbeienkoeken, mueslikoeken met pure chocolade en cranberry, en de lemoncurd taartjes bijvoorbeeld. Normaal gesproken organiseren we rond deze tijd de kersen high-tea, maar nu verkopen we onze kersenlief en kersenbrownies op de verschillende markten en straks ook in het winkeltje in onze kleine boerderij!’

Brand door kortsluiting

Restaurant/bakkerij Vroeg.
Foto: Rachel Schraven

Op 12 mei werd het restaurant van Vroeg getroffen door een brand. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat kortsluiting hiervan de oorzaak was. Dit gaf zoveel schade, dat de boerderij in Bunnik de komende maanden gesloten blijft.

‘Dat we een paar maanden zouden moeten sluiten, had ik op de dag van de brand niet gedacht,’ zegt restaurantmanager Thijs Sicking. Hij startte de ontruiming van het restaurant op 12 mei – Moederdag – nadat een van de gasten rook uit de keuken zag komen. ‘Alles verliep rustig, binnen een paar minuten stond iedereen buiten. Gelukkig is er niemand gewond geraakt.’

Eigenaar Hans Kempers was die dag niet in de zaak. Toen Sicking hem belde om te zeggen dat er brand was, reed hij net richting zijn schoonmoeder. Het was tenslotte Moederdag. Kempers: ‘Ik reed gelijk naar de pont die ik dagelijks neem, om naar Vroeg te gaan. Maar die voer voor mijn neus weg. Ik ken de mensen die op de pont werken, dus ik belde ze op en zei wat er aan de hand was. Ze keerden gelijk om, om me op te halen.’

Moederdesem gered

De tweede productieruimte in Houten. Foto: Vroeg

Er gebeurden die dag bijzondere dingen. Kempers en Sicking zijn vooral trots op het personeel. Sicking: ‘Ze hebben heel goed gehandeld en voor de gasten gezorgd. Er is ook veel gered. De chefs namen hun receptenmappen mee en onze bakker Anna bracht het moederdesem naar buiten.’

Anna: ‘Het moederdesem is het gist dat we gebruiken om onze broden te bakken. De echte Vroeg-smaak die je proeft in ons brood, komt van dat desem. Het is net zo oud als Vroeg, bijna tien jaar! Dat is als een kindje voor me. Dan snap je wel waarom ik het gered heb tijdens de brand.’

Door de extra productieruimte in Houten versneld op te starten als bakkerij, produceert Vroeg vanaf 21 juni weer brood, met gebruik van het iconische desem die zorgt voor de vertrouwde smaak.

Overleg met 80 personeelsleden

Er wordt hard gewerkt aan de wederopbouw van Vroeg. Deze wederopbouw geldt niet alleen voor de boerderij maar ook voor het personeel. ‘We hebben met al onze tachtig medewerkers persoonlijk gesproken over wat ze willen doen nu Vroeg dicht is,’ vertelt Sicking. ‘Wil je tijdelijk ergens anders werken? Wat heb je altijd al willen leren?’ Een van onze chefs loopt nu stage in een slagerij, we hebben iemand ondergebracht bij het restaurant van Kameryck en ik ben op dit moment in gesprek met de Hotels van Oranje.’

‘Maandenlang Netflixen word je niet beter van’

Kempers: ‘Niemand wordt beter van maandenlang Netflixen. Verschillende medewerkers gaven zelf direct aan iets voor Vroeg te willen doen. Na de gesprekken hebben we een team samengesteld dat helpt met de wederopbouw en voor wie zich wil ontwikkelen buiten Vroeg, regelen we dat. Daarbij vinden we het vooral belangrijk dat ze een leerzame en leuke tijd hebben. Vroeg komt straks sterker terug en dat zien we ook graag terug in onze mensen. We zijn blij dat we collega-bedrijven kunnen helpen met extra mankracht, en voor ons is dit een manier om iedereen te inspireren en te motiveren. We maken daarvoor gebruik van de omstandigheden.’

Reageer op dit artikel