nieuws

Van der Veer kampt met sectorbreed probleem

Nieuws 5001

Echte Bakker Van der Veer kampt met een schrijnend probleem. Als hij op korte termijn geen broodbakker vindt, moet Van der Veer overwegen de deuren van zijn winkels in Barneveld en Ede te sluiten. Het is een probleem dat sectorbreed steeds vaker wordt gevoeld.

Van der Veer kampt met sectorbreed probleem

Echte Bakker Van der Veer in Ede en Barneveld kan geen broodbakker vinden. Een van de huidige broodbakkers vertrekt naar een andere werkgever, de tweede broodbakker moet in september 10 weken het ziekenhuis in. En Jaap van der Veer kan om gezondheidsredenen zelf niet aan het werk. Hij kampt met diabetes en daarmee met een langdurige beperking om als broodbakker in zijn eigen bedrijf aan de slag te gaan. Het wachten is op een operatie, die echter nog weken kan duren en hem wekenlang in het gips zal zetten.

Probleem vanaf juli

Al per juli kampt het gezonde en goedlopende bedrijf met een productiviteitsprobleem. Waar voorheen drie broodbakkers het werk deden, komt dat werk nu bij één man terecht. Vanaf september is er zeker 10 weken lang geen broodbakker. Dat maakt de situatie nijpend voor Jaap en zijn vrouw Aukje en hun twee zonen Remco en Lammert. Remco voert het management, Lammert is banketbakker. ‘Ik zeg niet dat we de deuren meteen moeten sluiten, maar we hebben zo wel een heel groot probleem’, zegt Remco van der Veer.

‘Alles geprobeerd’

‘Alles heb ik geprobeerd’, vertelt een radeloze Jaap van der Veer. ‘Van social media tot advertenties in de kranten, van collega’s en bekenden bellen tot allerlei uitzendbureaus raadplegen. Ik heb zelfs een advertentie in de Leeuwarder Courant geplaatst, omdat we van origine een Friese bakker zijn en ooit een prijs hebben gewonnen voor het lekkerste suikerbrood. Ik heb op al mijn inspanningen niet één reactie mogen ontvangen.’

Tekort aan ambachtsmensen

Het tekort aan ambachtsmensen beperkt zich niet alleen tot de bakkerijbranche. Ook daarbuiten zitten ambachtelijke beroepen te springen om goede vakmensen. De instroom van nieuwe leerlingen is minimaal. Beroepen zoals brood- of banketbakker, schoenmaker, glasblazer, dakdekker, stratenmaker of opticien die praktische vaardigheden vereisen, worden sinds de opkomst van onze kenniseconomie ernstig ondergewaardeerd. Al in 2013 werd geschat dat Nederland in 2021 een tekort van 230.000 ambachtslieden zal hebben.

Hanno Spanninga van FoodResult, ziet de problemen ook. ‘Dit probleem is actueel en te gek voor woorden in de hele bakkerij. Iedereen spreekt over chauffeurs en koks. Niemand over bakkers. Maar zij zijn wel de leverancier van ons basisvoedsel.’

Ondernemers zitten soms zo omhoog, dat ze serieus overwegen collega-bedrijven over te nemen, om zo aan personeel te komen. Daaraan kleven grote risico’s, want dat betekent een productie- en verkooplocatie erbij, maar een garantie dat de werknemers blijven, is er niet. Bij mogelijk vertrek van dit personeel betekent het feitelijk: een probleem erbij.

Vakscholen bieden onvoldoende

De vakscholen waar leerlingen worden opgeleid tot broodbakkers en banketbakkers, leveren niet voldoende kwalitatief personeel op, zegt Remco van der Veer. ‘We hebben hier één medewerker die als stagiair is begonnen, die is heel goed. Maar de laatste twee stagiaires die we hadden, daar hadden we echt niets aan. Ze komen opdagen als het hen uitkomt, zijn niet gemotiveerd. Dat is ook een probleem voor de branche, ze weten eigenlijk niet waarom ze de opleiding volgen.’

Binnen de bakkerijbranche wordt wel alles op alles gezet om het tij te keren. Televisieprogramma’s als Heel Holland Bakt en de CupCakeCup helpen daarbij om het vak populairder te maken en in aanzien te doen stijgen.

Zonen zien er toekomst in

Bedrijfsopvolging is gegarandeerd, het vinden van broodbakkers is echter een probleem.
Foto: fb

Vooralsnog levert dat nauwelijks extra vakmensen op. En dat maakt dat Echte Bakker Jaap van der Veer met de handen in het haar zit. ‘We hebben twee prachtige winkels in Ede en Barneveld en bedienen daar dagelijks een mooie, vaste klantenkring. Tientallen prijzen hebben we in de loop der jaren mogen verzamelen; we zijn uitgeroepen tot Ondernemer van het Jaar in 2009 en hebben ons bedrijf in 2011 met een ster mogen bekronen tijdens ‘Bakker met Ster’.

Het bedrijf bestaat inmiddels bijna dertig jaar, ook de zonen Lammert en Remco zijn toegetreden omdat ze er een toekomst in zien. ‘Opvolging binnen dit familiebedrijf is dus gegarandeerd – en daar zijn we hartstikke trots op’, zegt Jaap van der Veer. ‘Maar we hebben wel de handen nodig die ons dagelijks brood kunnen maken. Bakkers zijn leveranciers van ons basisvoedsel. Het is toch schrijnend dat die helemaal lijken te verdwijnen?’

Tips of ideeën?

Heeft u tips of ideeën? Mail dan naar van.der.veer@echtebakker.com.

Reageer op dit artikel