nieuws

Tweede Nationale Suiker Challenge telt 30.000 deelnemers

Nieuws

Ruim 30.000 Nederlanders gaan vanaf vandaag de uitdaging aan: een week lang eten en drinken zonder toegevoegde suikers. Het Diabetes Fonds organiseert de jaarlijkse challenge om Nederlanders bewust te maken van hun suikerinname.

Tweede Nationale Suiker Challenge telt 30.000 deelnemers
Foto: Kenniscentrum suiker & voeding

In Nederland hebben ruim 1,1 mensen diabetes type 2. Nog eens 750.000 mensen hebben pre-diabetes, waarbij overgewicht een belangrijke rol speelt. Dagelijks komen er 166 patiënten met diabetes type 2 bij.

De Nationale Suiker Challenge duurt tot en met 9 juni. Het Diabetes Fonds wil hen met de Nationale Suiker Challenge helpen met een gezondere leefstijl.

Verborgen verleiders

Afgelopen najaar deden er tienduizenden mensen mee aan de eerste challenge. Een week waarin het Diabetes Fonds zoveel mogelijk mensen bewust heeft gemaakt van verborgen verleiders én heeft laten zien dat er gezonde alternatieven zijn.

Chocolade, koek, gebak, snoepgoed en niet-alcoholische dranken bleken producten die moeilijk te weerstaan zijn. Het zijn juist ook deze producten die de grootste bijdrage aan de Nederlandse suikerconsumptie leveren.

Volgens de laatste RIVM-cijfers krijgen we iedere dag gemiddeld meer dan 30 procent te veel vrije suikers binnen. ‘Mede hierdoor heeft inmiddels de helft van de volwassenen in ons land te maken met overgewicht en een verhoogd risico op diabetes type 2’, aldus Hanneke Dessing, Algemeen Directeur van het Diabetes Fonds.

Belang van gezonde leefstijl

‘Door mee te doen aan de Challenge worden mensen zich bewust van de hoeveelheid suiker die zij dagelijks consumeren. Bewustzijn is de belangrijkste stap om te werken aan een gezonde leefstijl’, aldus Dessing. ‘Niet voor niets is het terugdringen van overgewicht een speerpunt in het Nationale Preventieakkoord.

Onlangs gaf Dessing haar steun aan een groep van circa 30 hoogleraren en medici die pleiten voor een meer duurzame behandeling van een grote groep mensen met diabetes type 2. ‘Deze groep is absoluut gebaat bij een gezondere leefstijl. Niet voor niets organiseren we jaarlijks de Nationale Suiker Challenge, zetten we in op een gezonde omgeving en investeren we in het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (NILG) om te onderzoeken hoe leefstijlinterventies de ziektelast van een grote groep mensen met diabetes type 2 kunnen verminderen.

Beter voelen na de challenge

NILG-bestuurslid en hoogleraar Hanno Pijl onderschrijft het belang van een gezonde leefstijl: ‘We eten onszelf ziek en proberen met medicijnen de schade te beperken, terwijl aanpassing van leefgewoontes ziekte kan voorkomen en zelfs omkeren.’

Volgens Pijl kunnen mensen hun gezondheid verbeteren als ze bewerkte suikerproducten vervangen door onbewerkte voeding. ‘Daarom ben ik ervan overtuigd dat deelnemers zich na de Nationale Suiker Challenge beter zullen voelen’, aldus de hoogleraar.

Hulp bij leefstijlinterventie

In een stortvloed van zoete verleidingen moet de gezonde keuze makkelijker worden gemaakt. Hier biedt het Diabetes Fonds deelnemers de helpende hand. Alle deelnemers ontvangen gratis het digitale Suiker Challenge Magazine met daarin 21 gezonde recepten zonder toegevoegde suikers van Ekoplaza en Ekomenu. Daarnaast ontvangen alle deelnemers gedurende de week inspiratie en praktische tips via social media en e-mail. Onder andere door interviews met deskundigen zoals gedragswetenschapper Roel Hermans, werkbladen van diëtist Kim Brouwers en live vraag-antwoord-sessies op Facebook en Instagram.

Werkgevers zien urgentie

Dit jaar biedt het Diabetes Fonds ook handvatten voor werkgevers om deel te nemen. Werkgevers hebben belang bij vitale en gezonde werknemers en zij kunnen helpen hen tijdens werktijd een gezonde keuze makkelijker maken.

Reageer op dit artikel