nieuws

Heel Holland Bakt-presentatrice Martine Bijl overleden

Nieuws 2206

Zangeres, presentatrice en actrice Martine Bijl (71) is overleden. Ze overleed donderdag in haar atelier in Maarssen aan de complicaties van de hersenbloeding die ze in september 2015 kreeg. Bijl was de laatste jaren vooral bekend als presentatrice van het tv-programma Heel Holland Bakt.

Heel Holland Bakt-presentatrice Martine Bijl overleden
Martine Bijl is behalve als zangeres, schrijfster en presentatrice van Heel Holland Bakt, ook befaamd om haar HAK-reclames. Foto: Df

Martine Bijl presenteerde de eerste drie seizoenen van het succesvolle bakprogramma voor amateurs Heel Holland Bakt, tot ze in september 2015 ziek werd. Ze overleed afgelopen donderdag in het bijzijn van familieleden. Bijl was getrouwd met tv-presentator en regisseur Berend Boudewijn.

‘HHB uitstapje voor haar’

Martine Bijl maakte Heel Holland Bakt voor Omroep Max. ‘Dat was voor haar een uitstapje,’ zegt Jan Slagter, directeur van Omroep Max tegen NOS. ‘Het was iets dat ze nog nooit had gedaan. Maar hoe ze dat heeft opgepakt, met haar humor en haar vileine opmerkinkjes, het met woorden spelen. Voor ons was het fantastisch om het programma te beginnen met zo’n presentatrice.’

Alleen Van Duin mocht haar opvolgen

Na haar hersenbloeding nam André van Duin de presentatie van het programma over. Slagter: ‘Zij heeft toen ook gezegd dat hij de enige was die Heel Holland Bakt zou mogen doen.’

Na haar hersenbloeding trok Bijl zich terug uit de publiciteit. Vorig jaar november kwam haar boek Rinkeldekink uit, over haar langdurige verblijf in een revalidatiekliniek en over de depressie die daarop volgde.

Professioneel zangeres

Martine Bijl begon haar carrière als professioneel zangeres en nam twintig lp’s en cd’s op. Ze zat jarenlang in het panel van het populaire tv-programma Wie van de Drie en speelde een hoofdrol in de meer dan honderd afleveringen van de comedy Het Zonnetje in Huis met Johnny Kraaijkamp senior en junior.

Ook vertaalde Bijl een dozijn musicals en trad ze op in televisiereclames, zoals die voor het potgroentemerk HAK.

Reageer op dit artikel