nieuws

Brood op hoogste prijsniveau in tien jaar tijd

Nieuws

De prijzen van levensmiddelen in Nederland zijn de afgelopen tien jaar gemiddeld met 14,5 procent gestegen. Brood en granen schommelen sinds begin dit jaar rond het hoogste prijsniveau in tien jaar tijd. De prijzen van groente en fruit gingen het hardst omhoog, 20 procent.

Brood op hoogste prijsniveau in tien jaar tijd

De prijsstijging van voeding ligt daarmee iets onder de totale prijsstijging van goederen en diensten in Nederland, zo blijkt uit de door het statistiekenbureau naar buiten gebrachte cijfers. Volgens het CBS lagen in mei prijzen voor voeding 3,8 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee was volgens het statistiekbureau sprake van de sterkste prijsstijging op jaarbasis in tien jaar tijd. De verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent is een belangrijke oorzaak van de snelle prijsstijging.

Broodprijs stijgt met 11 procent

In tien jaar tijd werd eten in doorsnee 14,5 procent duurder. Groente en fruit spanden daarbij de kroon, met een gemiddelde prijsstijging van 20 procent. De prijsstijging van vlees en vis was in diezelfde periode met 18 procent ook bovengemiddeld. Zuivelprijzen stegen met 16 procent en de prijs van brood en granen steeg met 11 procent. Overige voedingsmiddelen, zoals snoepgoed, sauzen en kruiden, waren 4,9 procent duurder dan tien jaar terug.Het leven op zich, dus de kosten van alle goederen en diensten, werd in tien jaar tijd door de bank genomen zo’n 16 procent duurder.

Vlees en vis afgelopen jaar flink duurder

De prijzen van vlees en vis lagen in mei gemiddeld zo’n 5 procent hoger dan een jaar eerder. Dat betekende voor die producten de sterkste stijging in bijna anderhalf jaar tijd. Brood en granen schommelen sinds begin dit jaar rond het hoogste prijsniveau in tien jaar tijd. Zuivel werd op jaarbasis 3 procent duurder en voor de overige voedingsmiddelen moest circa 4 procent meer worden afgerekend. Al met al leverde voeding een stevige bijdrage aan de totale prijsontwikkeling.

Tiende van uitgaven gaat op aan voeding

Volgens het CBS gaat circa een tiende van de uitgaven van huishoudens op aan voeding. Een kwart van dat budget gaat op aan vlees en vis en 22 procent van het boodschappengeld is bestemd voor groente en fruit.

Foodwatch noemt situatie zorgelijk

Voedselwaakhond Foodwatch noemt het zorgelijk dat juist de prijzen van gezonde voeding het sterkst stijgen. De organisatie stelt dat suiker, snoepgoed en ijs de afgelopen tien jaar zelfs in prijs zijn gedaald. Het is volgens Foodwatch aan het kabinet om maatregelen te nemen, zoals het btw-vrij maken van groente en fruit. ‘Een voorlichtingscampagne helpt niet als de overheid slechts toekijkt hoe de afgelopen 10 jaar een appel veel duurder is geworden dan een appelkoek.’

Reageer op dit artikel