nieuws

Stand crowdfunding Seafood Shop Amsterdam: €15.000

Nieuws 545

De crowdfundactie voor de met opheffing bedreigde The Seafood Shop in de Leidsestraat in Amsterdam heeft inmiddels 15.000 euro opgeleverd. ‘We zijn buitengewoon overweldigd door alle steun’, zegt eigenaar Pepijn de Visscher in Het Parool.

Stand crowdfunding Seafood Shop Amsterdam: €15.000
The Seafood Shop in de Leidsestraat in Amsterdam. Foto: De Visscher

Het streefbedrag om te kunnen procederen tegen de gemeente, is 30.000 euro, maar eigenaar De Visscher gaat hoe dan ook de strijd aan.

De eigenaren gaan in tegen een besluit van de gemeente Amsterdam, die wil dat de viswinkel aan de Leidsestraat stopt met de verkoop van vis die meteen wordt opgegeten. In stadsdeel Centrum mag alleen vis worden verkocht om mee naar huis te nemen. Het stadsdeel wil zo voorkomen dat winkels zich te veel op toeristen richten en minder op buurtbewoners.

‘Klanten niet teleurstellen nu’

‘We gaan sowieso procederen, ongeacht of het streefbedrag gehaald wordt of niet,’ zegt De Visscher, die het er aanvankelijk bij wilde laten zitten. Indien nodig legt de viswinkel het resterende bedrag zelf in. ‘Na zoveel steun willen we mensen ook niet teleurstellen door nu te stoppen’, meldt Het Parool.

Volgens de advocaat van de familie, Raoul Meester, heeft hun procedure een grote kans van slagen. ‘Het valt in onze ogen juridisch moeilijk vol te houden dat een viswinkel de bestemming ‘fastfood’ moet hebben in plaats van detailhandel.’Hij verwacht dat de rechtbank zal oordelen dat het eten van een harinkje wel is toegestaan.

Vereniging visspecialisten doneert ook

De Vereniging van Nederlandse Visspecialisten doneerde dinsdag nog een bedrag van 1.000 euro. De vereniging vreest dat het besluit van de gemeente ertoe leidt dat geen enkele viswinkel zich nog kan vestigen in het centrum.

Reageer op dit artikel