nieuws

Ringers leeft voort in eersteklas chocolade Spataro

Nieuws 1351

De 25-jarige toppatissier Menno Spataro uit Hoorn ontwikkelt op verzoek van kleinkinderen en (achter-)achterkleinkinderen van de oprichters van de Ringers Chocoladefabriek enkele eersteklas chocoladeproducten. De chocolade wordt vanaf dit najaar in Alkmaar en omstreken verkocht onder de nostalgische merknaam Ringers.

Ringers leeft voort in eersteklas chocolade Spataro

Het verzoek tot de Ringers-Sparato-chocolade volgde op een kennismaking in het Bakkerijmuseum ‘De oude bakkerij’ in Medemblik, waar de familieleden van Ringers in bijzijn van Menno Spataro chocoladeworkshops volgden. De familie opende daar een pop-up-expositie over het Ringers-tijdperk; nazaten leverden uniek materiaal uit de familiecollectie.

Kleinschalige productie

Vooralsnog gaat het om Ringers repen en bonbons in een kleinschalige productie, waarbij kwaliteit belangrijker zal zijn dan kwantiteit.
Met het op de markt brengen van nieuwe Ringers chocolade willen de familieleden vooral de herinnering levend houden aan deze episode in de Alkmaarse geschiedenis.

Kees Klaassen van de oud-Hollandse snoepwinkel ‘Inde Soete Suyckerbol‘ aan de Voordam gaat een belangrijke rol spelen bij de verkoop en distributie van de Ringers-producten van Spataro op de Alkmaarse en Noord-Hollandse markt.

(tekst loopt door onder de video)

Merkrechten terug bij familie

De familie Ringers beschikt over de eigen merkrechten nadat Arthur Dontje dit aan de familie overdroeg vlak voordat zijn bedrijf Dobla in Italiaanse handen overging. De familie heeft de rechten gestald bij erfgoedstichting Adapt, die net als de familie belang heeft bij het voortleven van de herinnering aan het Ringers-verleden.

Advocaat Kees Meijer van CKH Advocaten in Alkmaar verzorgt nu de zakelijke en juridische kant van de afspraken tussen familie, Adapt, patissier en snoepwinkel.

De nazaten van Henk Ringers. Foto: Adapt

Patissier en prijswinnaar

Menno Spataro uit Hoorn volgde de mbo-opleiding Brood en Banket aan het ROC Horizon College in Heerhugowaard en volgde daarna masteropleidingen patisserie en chocolaterie bij het Culinair Centrum Beverwijk. Tijdens zijn studie won hij al de prestigieuze Gouden Gard, de vakprijs voor jonge talentvolle patissiers. Daarna reisde hij enkele jaren de wereld over als lid van het innovatieteam van chocoladedecorateur Dobla in Heerhugowaard.

In juni opent hij in Hoorn zijn eigen zaak Spataro Chocolaterie & Patisserie. Hier zullen de nieuwe Ringers-producten dit najaar worden vervaardigd, naast andere Spataro-specialiteiten.

Cacaobonen van gecontroleerde coöperaties

Gewerkt wordt uitsluitend met Grand Cru chocolades met een cacaogehalte tussen de 40 en 62%. Daarvan zijn de cacaobonen afkomstig van gecontroleerde coöperaties van cacaoboeren in West-Afrika en Latijns-Amerika. Dit is volgens de principes van fair trade.

Ringers stond bekend om de bovengemiddeld lange concheertijd* van 48 uur om een hogere kwaliteit te bereiken. Sommige chocolades waarmee Spataro gaat werken, kennen zelfs langere concheertijden. Daarmee is de werkwijze in lijn met het gedachtengoed van de (over)grootouders van de familieleden die zondag bijeen kwamen in het Bakkerijmuseum.

*Concheren is het mengen van de chocolademassa. Tijdens dit proces worden alle ingrediënten van de chocolade – de cacao, cacaoboter, suiker, lecithine en eventuele andere toevoegingen (bijvoorbeeld vanille) – met elkaar vermengd.
Concheren gebeurt na het malen van de cacaobonen.

 

Onderscheid door kwaliteit

De familie is onder de indruk van het vakmanschap van Menno Spataro. Dit past bij het voortdurende streven naar de hoogste kwaliteit waarmee Ringers zich altijd wilde onderscheiden van concurrenten. De familie vindt het extra leuk dat hij net zo oud is als Henk Ringers in 1905 toen die zijn eigen bonbonatelier begon, en ziet ook andere overeenkomsten in beider levenspad.

Planning

Menno Spataro opent zijn Spataro Chocolaterie & Patisserie in Hoorn officieel op 29 juni. Daarna volgen nog enkele maanden productontwikkeling in het atelier. Streven is om in het najaar consumenten te laten genieten van Ringers chocola Spataro Style.

Reageer op dit artikel