nieuws

Nijkamp en Haafs winnaars Desem Awards

Nieuws 1248

De Echte Bakkers Haafs (Haren) en Nijkamp (Holten en Zutphen) hebben de Echte Bakkers Desem Awards van 2019 gewonnen. Dat gebeurde dinsdag 21 mei tijdens een onderlinge keuring van de Echte Bakkers.

Nijkamp en Haafs winnaars Desem Awards
Mike Onasse en Bas Goossen geven een toelichting. Foto's: EB

Onder het motto ‘beter worden en van elkaar leren’ organiseerde het Echte Bakkers Gilde in samenwerking met GildePartner Puratos de Masterclass Desem en de Desem Awards. De Masterclass vond plaats bij Koenen, De Echte Bakker in Westervoort. Het werd een inspirerende bijeenkomst waarbij de deelnemers zelf met de handen in het deeg gingen.

Martin Nijkamp prolongeerde zijn titel van 2018. ‘Ik heb het rapport van vorig jaar erbij gepakt en nog net even meer de puntjes op de i gezet, met dit als super resultaat’, zegt Martin trots.

Handen in deeg

Nijkamp  (2e van linkst) wint de Desem Award voor ongevuld brood.

Puratos stond garant voor de sessie ‘met de handen in het deeg’. ‘Degen bereid met desem gedragen zich heel anders dan gistdegen. Je moet het deeg op spanning houden door het als het ware te vouwen in plaats van kneden’, zegt Marco van Scheijndel technisch adviseur van Puratos. Bakkers konden dit meteen proberen en in de tussentijd wisselden ze onderling tips en tricks uit.

Kaas en brood – de parallellen

Kaasboerderij De Heileuver uit Dalfsen liet zien dat er interessante paralellen zijn in het proces van kaas maken en desembrood bakken. Bij beide producten speelt fermentatie een grote rol en zorgt het lange bereidingsproces voor meer smaak.

Keuring achter de schermen

Achter de schermen werd de keuring uitgevoerd door Bas Goossen en Mike Onasse, beiden lid van het Nederlands BoulangerieTeam (BT). Zij spreken van een goed niveau van de inzendingen. Goossen: ‘We zijn veel verrassende smaken tegengekomen en we hebben adviezen kunnen geven om bakkers mee vooruit te helpen. Bijvoorbeeld het wellen van de noten. Dat is wel een aanrader, omdat die anders te veel vocht uit het brood opnemen.’

Onasse: ‘Een tip is om niet te veel bloem op de buitenkant aan te brengen. Het ziet er wel prachtig uit, maar het eet niet zo lekker, dus dat wordt door de consument niet gewaardeerd.’

Awards

Haafs (2e van links) wint de Desem Award voor gevuld brood.

Aan het eind van de middag kregen de winnaars, ten overstaan van hun collega’s, de Desem Award uitgereikt door Geert Caniels, directeur van het Echte Bakkersgilde, en Bart van Gelder, commercieel manager van Puratos.

 

Reageer op dit artikel