nieuws

Het Lekkerste van Gelderland zet streekproducten in de schijnwerpers

Nieuws 1230

De tv-serie ‘Het lekkerste van Gelderland’ wordt in het voorjaar van 2020 uitgezonden op Omroep Gelderland. In de serie gaat presentator Jochem van Gelder op zoek naar het lekkerste streekproduct van de provincie. De twaalf verschillende streekproducten worden gemaakt door thuisbakkers, die tegen elkaar strijden om de titel ‘Het lekkerste van Gelderland’.

Het Lekkerste van Gelderland zet streekproducten in de schijnwerpers

Het programma Het Lekkerste van Gelderland wordt gemaakt voor Omroep Gelderland. In de tv-serie, die in het voorjaar van 2020 wordt uitgezonden, zoekt presentator Jochem van Gelder naar het lekkerste streekproduct van Gelderland. In iedere aflevering staat één regionaal product centraal en gaan drie thuisbakkers de strijd met elkaar aan om daarvan de lekkerste te maken.

De producten worden beoordeeld door een jury, bestaande uit presentator Jochem van Gelder, televisiekok Sandra Ysbrandy en een expert of ervaringsdeskundige op het gebied van het betreffende product.

12 streekproducten in beeld

In de twaalf afleveringen komen twaalf streekproducten aan bod. De eerste zes streekproducten zijn al gekozen: Marikenbrood uit Nijmegen, Arnhems meisje, Zeebeer uit Harderwijk, Speculaashart uit Lichtenvoorde, Haantje pik uit Barneveld en de Kermiskoek uit Tiel. Per aflevering gaan drie thuisbakkers uit het dorp/de stad van het betreffende streekproduct met elkaar de strijd aan om de lekkerste variant te maken. In juni worden de eerste zes afleveringen opgenomen, de andere zes zijn in augustus aan de beurt.

Nijmeegse Marikenbrood

De aflevering met het Nijmeegse Marikenbrood is de eerste die wordt gefilmd. Daar kwam het productiebedrijf meteen voor een uitdaging te staan, want er zijn heel wat bakkers in Nijmegen die claimen dat zij het brood hebben bedacht. Er kan er echter maar één de echte bedenker zijn en dat is de inmiddels overleden bakker Ben Klaassen geweest. Hij bedacht in de jaren tachtig dit broodje voor bij de koffie, naar aanleiding van een wedstrijd van de VVV. Zijn dochter Gitte Klaassen treedt in Het Lekkerste van Gelderland op als expert in de jury op het gebied van Marikenbrood.

Bekijk ook het recept

Finale in lente 2020

Na afloop van alle afleveringen zijn er twaalf winnaars, die met elkaar de strijd aangaan in een grote finale in de lente van 2020. Deze finale wordt waarschijnlijk gehouden tijdens een evenement rondom Het Lekkerste van Gelderland. De winnaar van deze finale heeft dan het lekkerste product van Gelderland gemaakt.

Reageer op dit artikel