nieuws

NVWA stopt ICT-project door torenhoge kosten

Nieuws

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stopt per direct met de ontwikkeling en invoering van een nieuw ICT-systeem.

NVWA stopt ICT-project door torenhoge kosten
Foto: ANP

Het project van de voedselwaakhond kampte al met zware kostenoverschrijdingen en dreigde nog eens tientallen miljoenen euro’s duurder uit te vallen. Dat meldt minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit na onderzoek door Bureau ICT-toetsing. Uit dat onderzoek blijkt dat zowel de meerkosten als de vertraging erger zijn dan gedacht. Ook worden de doelen van het programma, dat toezichthouders moet helpen bij hun werkzaamheden, niet gehaald.

Al €65 miljoen uitgegeven

Voor de ICT-vernieuwing bij NVWA was oorspronkelijk €36 miljoen uitgetrokken. Vorig jaar werd al duidelijk dat de werkelijke kosten zouden oplopen tot minstens €95 miljoen. Het nieuwe systeem zou bovendien pas in 2021 klaar zijn, bijna twee jaar later dan gepland. Inmiddels is al zo’n €65 miljoen uitgegeven aan het ICT-project. Schouten gaat samen met de NVWA bekijken hoe het nu verder moet, en hoe die investeringen zo goed mogelijk alsnog benut kunnen worden. Ook wordt onderzocht hoe de bestaande ICT-systemen toekomstbestendig kunnen worden gemaakt.

Reageer op dit artikel