nieuws

Eigenaar Backwerk opent gerobotiseerde gemakswinkels

Nieuws

Het Zwitserse Valora heeft op het treinstation van Zürich twee onbemande en kassaloze winkels geopend. Valora is eigenaar van diverse gemaksformules waaronder Backwerk. Dat meldt Retailnews.nl.

Eigenaar Backwerk opent gerobotiseerde gemakswinkels
De onbemande en kassaloze winkel in Zwitserland. Foto: Retailnews.nl

Consumenten kunnen zichzelf toegang verschaffen tot de onbemande en kassaloze winkels en producten kopen via de bijbehorende app.

Binnenkomen met app

Om toegang tot de winkel te krijgen, moeten klanten zich vooraf registreren via de app en bij de ingang een QR-code scannen. Ook het afrekenen gebeurt via de app. Tijdens de spitsuren is personeel aanwezig om klanten te assisteren.

De winkels hebben de namen Avec Box en Avec X meegekregen. In de eerste formule vinden bezoekers vooral verse voeding voor onderweg en dagelijkse producten als koffie en enkele huishoudartikelen.

Uitrollen van concept

Avec Box is tot 22 april te vinden op het station in Zürich. Daarna komt er een permanente vestiging in het nabijgelegen Wetzikon. Vervolgens wil Valora het concept verder uitrollen in het land.

Avec X opende tegelijkertijd met Avec Box zijn deuren en wordt door Valora omschreven als ‘innovatielab voor de winkelervaring van de toekomst’. Hier worden steeds nieuwe trends op het gebied van gemak geïntroduceerd en digitale tools getest, zoals nieuwe betaalmethodes en personalisatiemogelijkheden. Zo kunnen klanten er hun eigen thee, salades en granola’s samenstellen.

Klantreacties mede bepalend

Gebaseerd op eerdere aankopen, ontvangen klanten individuele aanbevelingen. Voor uitrol van Avec X zijn vooralsnog geen plannen. Valora wil de geteste ideeën verder ontwikkelen op basis van klantreacties en implementeren bij zijn bestaande winkelformules.

Valora is eigenaar van diverse gemaksformules, waaronder Avec, K Kiosk en Backwerk. Het concern is goed voor een jaaromzet van bijna twee miljard euro.

Reageer op dit artikel