nieuws

BI wordt onafhankelijk ijsopleider – IJscentrum praat verder met FIA

Nieuws

Bakery Institute in Zaandam wil een nieuwe onafhankelijke opleider in ijs worden. Nu het IJscentrum onderhandelt met Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen over een nieuw onderkomen, werkt het opleidingsinstituut in Zaandam zelf verder aan een professionele opleiding voor ijsbereiders.

BI wordt onafhankelijk ijsopleider – IJscentrum praat verder met FIA

Even was er sprake van dat het IJscentrum bij Bakery Institute in Zaandam onderdak zou vinden, zodra het IJscentrum niet langer in de Rijn IJssel Vakschool Wageningen terecht kan. Nu de partijen daarover geen overeenstemming hebben bereikt, zet Bakery Institute haar eigen plannen voor een opleiding voor ijsbereiders voort. Vanaf komend najaar wordt het cursusaanbod uitgebreid.

Het IJscentrum is inmiddels vergevorderd met gesprekken voor een nieuw onderkomen bij de Food Innovation Acadamy (FIA) in Vlaardingen, laat manager Jacques Vos van het IJscentrum weten. ‘Het IJscentrum blijft bestaan’, aldus Vos. Het centrum heeft voor de komende jaren al afspraken vastgelegd met Easyfairs over de Bakkersvak en de ijsvakwedstrijden op de beurs in Gorinchem.

Splinternieuwe klaslokalen

De plannen van het BI om het cursusaanbod uit te breiden, liggen er al langer.  Bakery Institute heeft al expertise voor ijsbereiders in huis met onder meer de cursussen Delizioso Gelato en IJstaarten.

Docent Hans Heiloo aan de slag met ijs. Foto’s: BI

‘Ons opleidingsaanbod op het gebied van ijs wordt net zo breed als voor geïnteresseerden in brood en banket’, aldus directeur Tamara Hoogerwaard. ‘We bieden cursussen aan voor koks of consumenten die met een kleine ijsmachine ijs willen leren draaien, maar helpen ook ondernemers die een ijssalon hebben of willen starten. Bovendien bieden we ijscursussen voor patissiers. Het vak kent immers veel overeenkomsten; we ontvangen nu al veel ijsbereiders die juist meer over patisserie willen weten’.

Met de splinternieuwe klaslokalen op de begane grond die recentelijk zijn ingericht, kan de locatie in Zaandam uitstekend dienst doen als ijskeuken, aldus de directeur. Ook cursussen op een externe locatie behoren tot de mogelijkheden, laat zij weten.

Na het ijsseizoen van start

Komende zomer, wanneer ijsbereiders druk zijn in hun salons, wordt er hard gewerkt aan het aanbod om (toekomstige) ijsbereiders na het seizoen in Zaandam te kunnen ontvangen. ‘Wij zijn al sinds 2011 een onafhankelijke opleider op het gebied van brood en banket. Ook ijs past bij ons’, aldus Hoogerwaard.

Reageer op dit artikel