nieuws

Bake for Life viert 20-jarig bestaan

Nieuws 876

De Stichting Bake for Life bestaat 20 jaar. De organisatie viert dit donderdag 9 mei, tijdens de eerste dag van de gratis te bezoeken tentoonstelling De Kunst van Brood in Amsterdam.

Bake for Life viert 20-jarig bestaan

De Stichting Bake for Life is in 1999 opgericht met als doel bakkerijen te beginnen in Afrikaanse landen waar de voedselvoorziening te wensen overlaat. Marleen Pater, echtgenote van Johan Pater van Amarantbakkers, is initiatiefnemer van het project.

De viering van het jubileum laat het bakkersechtpaar samenvallen met de opening van een ander project: De Kunst van Brood, dat brood op een heel andere en positieve manier onder de aandacht van het publiek brengt. Deze tentoonstelling is te bezoeken van donderdag 9 tot en met zondag 12 mei, van 12.00 tot 18.00 uur.

Bakkers zijn welkom

Bakkers die het jubileum willen bijwonen, zijn 9 mei welkom in Het Sieraad aan de Postjesweg 1 In Amsterdam. ‘Wel graag vooraf even aanmelden via info@bakeforlife.nl’, laat de organisatie weten.

Tussen 14.00 en 15.00 uur is er gelegenheid om de tentoonstelling te bezoeken. Op de markt die bij de tentoonstelling hoort, is ook een stand van Bake for Life ingericht, waar twee zusters van The Little Sisters of St. Francis aanwezig zijn. The Little Sisters zijn partnerorganisatie van Bake for Life in Oeganda/Kenia.

Marleen Pater te midden van The Little Sisters of St. Francis. Foto: Bake for Life.

Om 15.00 geeft Marleen Pater een 20-minuten durende presentatie over 20 jaar Bake for Life.

Donateur worden

In de stand kunnen bakkers die daarvoor belangstelling hebben, zich ook melden als donateur van de Stichting Bake for Life. ‘Eenmalige donaties zijn ook welkom’, aldus de organisatie.

Hoe ontstond Bake for Life?

‘Op de tv zag ik destijds een Afrikaanse moeder met een kindje op haar arm. Ze was wanhopig, had geen eten voor haar kind, geen baan. Wat een uitzichtloosheid. Wat zou de toekomst haar en haar kind bieden? Je zal maar moeder zijn in Afrika, dacht ik’, zo beschrijft Marleen Pater het vroegste begin van de stichting.

Pater belde het Liliane Fonds met de idee een bakkerij te bouwen in Afrika. ‘Ze vonden het een prachtig idee. Al snel kwamen ze langs en we bespraken de (on)mogelijkheden van zo’n project. Zij gaven aan dat een bakkerij voor gehandicapten hun voorkeur had. Deze mensen hebben geen schijn van kans in de Afrikaanse samenleving. Laat staan dat ze kans zouden maken op een baan.’

Eerste bakkerij in Ghana

Vol overtuiging ging Pater aan de slag. Ze schreef alle bakkersvrouwen die ze kende aan, met de vraag of zij wilden helpen geld in te zamelen voor het bouwen van een bakkerij in Ghana. ‘Ik weet nog goed dat er zeven vrouwen reageerden. Samen richtten we Bake for Life op. Het was 1999.’

De eerste bakkerij werd een aantal jaren later in Ghana gebouwd. Inmiddels steunt Bake for Life een aantal projecten in Afrikaanse landen. Elk bakkerijproject heeft een eigen projectleider in Nederland, die het hele project begeleidt, van de bouwtekening tot aan het zoeken naar de juiste mensen en machines. De projectleiders zijn vrijwilligers die zelf uit de bakkerijwereld komen en kennis van zaken hebben. Ook wordt nauw samengewerkt met lokale organisaties.

Reageer op dit artikel