nieuws

Wereldbol tegen honger officieel gelanceerd op Bakkersvak

Nieuws

De Wereldbol waarmee deelnemende bakkers honger in de wereld kunnen bestrijden, wordt 10 maart officieel gelanceerd op de Bakkersvak in Gorinchem. De Wereldbol is een initiatief van ondernemer Kees Klomp en bakker Henk Smit uit Zutphen. Per gebakken brood gaat er geld naar The Hunger Project, dat in 2030 honger de wereld uit wil hebben.

Wereldbol tegen honger officieel gelanceerd op Bakkersvak
Bakker Henk Smit (links) in Zutphen ontwikkelde de bol op initiatief van Kees Klomp (rechts). Foto's: The Hunger Project

Met brood honger bestrijden is het het idee van ‘De Wereldbol’ die 10 maart op de bakkerijbeurs Bakkersvak in Gorinchem gepresenteerd wordt. Initiatiefnemer Kees Klomp, ondernemer en directeur van stichting Maatschappij en ondernemen, lanceert de Wereldbol daar officieel.

De aftrap op de Bakkersvak is om 11:15 uur. Dit wordt voorafgegaan door een presentatie van Kees Klomp over het belang van sociaal ondernemen in de bakkerij sector en de link naar de Wereldbol. Klomp is directeur van het SMO Erasmus (Stichting Maatschappij en Onderneming). Hij is een van de voortrekkers van de betekenis economie in Nederland. Hij schreef onder meer het ‘Handboek Betekenisvol Ondernemen’ en ‘Pioniers van de nieuwe welvaart’ en is bekend van de documentaire Rendement van Geluk (VPRO Tegenlicht).

Zelf bakken met de mix

Het brood wordt gemaakt op basis van duurzame ingrediënten, zoals in het januarinummer van Bakkerswereld is te lezen, net als op Bakkerswereld.nl. Het recept bestaat uit bloem (bij voorkeur biologisch), water, zout, desem, Wereldbol mix Decoratie met roggebloem en zonnebloempitten. En een Wereldbol-ouwel.

Bakkers kunnen de Wereldbol zelf bakken. Ze kopen een ingrediëntenmix en ouwels. De mix kost 60 euro net, als de ouwels. De 60 euro voor de ouwels gaan naar The Hunger Project. per verkochte Wereldbol gaat er op deze manier 30 cent naar The Hunger Project.

Betekeniseconomie

Annelies Kanis van The Hunger Project en Henk Smit tekenen het contract voor de productie van de Wereldbolmix.

Kees Klomp is een voortrekker van de betekenis-economie in Nederland. ‘Dat er meer dan 800 miljoen mensen met honger zijn op de wereld is voor mij onverteerbaar. Met de Wereldbol probeer ik, samen met veel anderen, daar wat aan te doen. De gedachte is om door een heel bijzonder brood te bakken en te verkopen verdien je geld waarmee je honger kunt bestrijden.’

Henk Smit is bakker in Zutphen. Samen met zijn zoon ontwikkelde hij het recept van de bol. Smit was direct enthousiast toen Klomp aanklopte met het idee voor de Wereldbol. Het doel is middels de Wereldbol vanaf 2020 minstens 1 miljoen broden jaarlijks te verkopen. The Hunger Project krijgt dan euro 300.000 voor haar werk aan het einde van honger.

Henk Smit – Driekant

Henk Smit is een ervaren biologische bakker die in Zutphen in zijn bedrijven kansen geeft aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (Bakkerij Driekant) onder het motto ‘meer handen aan het brood’. Smit: ‘ Ik kom uit een familie van bakkers. Maar ik wilde nooit bakker worden. pas toen ik besefte dat ik als bakker wat kon doen aan verdelingsproblematiek in de wereld ben ik het vak in gegaan.’

The Hunger Project

The Hunger Project is een wereldwijde organisatie die strijd voor het einde van de honger in 2030. The Hunger Project ziet de 821 miljoen mensen met honger niet als deel van het probleem, maar als deel van de oplossing. The Hunger Project is een ondernemende NGO die zich richt op het zelfredzaam maken van mensen en gemeenschappen die nu nog honger hebben of ondervoed zijn.

Reageer op dit artikel