nieuws

Thema Nationaal Schoolontbijt: Neem de tijd voor je ontbijt

Nieuws 643

Het thema van het Nationaal Schoolontbijt 2019 luidt: Neem de tijd voor je ontbijt. Het thema is vanochtend bekendgemaakt tijdens het ontbijt voor branchegenoten op Bakkersvak 2019, in bijzijn van basisschoolleerlingen en de burgemeester van Gorinchem.

Thema Nationaal Schoolontbijt: Neem de tijd voor je ontbijt

‘Dit is eigenlijk het eerste burgermeestersontbijt’, zegt Babs Bruil van het Team Nationaal Schoolontbijt tijdens de bekendmaking van het nieuwe thema: Neem de tijd voor je ontbijt. Bij de aftrap in de Evenementenhal in Gorinchem ontbijten leerlingen van Basisschool de Tamboerijn uit Gorinchem, branchegenoten, burgemeester Reinie Melissant-Briene en directeur Jeroen van Hooff samen. Het Nationaal Schoolontbijt vindt plaats van 4 tot en met 8 november.

Nieuw onderzoek: Ontbijtmonitor

Burgemeester Reinie Melissant, moeder van vier kids, vindt ontbijten belangrijk, maar weet dat het soms haastwerk is. Ze houdt van stevig bruinbrood.

Het thema van deze 17e editie van het schoolontbijt is het eerste dat wordt gekoppeld aan nieuw doorlopend onderzoek: de Ontbijtmonitor. Daarmee wil de organisatie in beeld krijgen of, hoe en wanneer Nederland ontbijt. Een korte rondvraag onder de aanwezige kinderen laat zien dat de tijd die zij in hun ontbijt steken tussen de 7 en 15 minuten ligt.

Ouders willen het ontbijt nog wel eens overslaan, zo werd vorig jaar in een item in het NOS Journaal duidelijk. ‘Via de kinderen bereiken we ook de ouders, zodat ook zij misschien beter gaan ontbijten’, aldus Bruil. Het lijkt erop de Nederlander momenteel gemiddeld niet veel meer dan 5 minuten aan het ontbijt besteedt op een doordeweekse dag.

Wat betekent ontbijtgedrag

Bruil: ‘Als eenmaal duidelijk is hoe het ontbijtpatroon eruitziet, een onderzoek dat vanaf nu ieder jaar plaatsvindt, kunnen we kijken wat dit onder meer betekent voor de invulling van het Nationaal Schoolontbijt.’

Vanzelfsprekend kan ook de bakkerij hiermee haar voordeel doen, hoe richt de bakker zijn/haar assortiment in, en zijn verkoopruimte?  In november, tijdens het Nationaal Schoolontbijt waarmee een half miljoen schoolkinderen worden bereikt, worden de resultaten van het onderzoek bekendgemaakt.

Inschrijven

Vorig jaar is er op 2500 scholen ontbeten door een half miljoen kinderen. Daarnaast is op 275 gemeentehuizen met burgemeesters ontbeten.

Bakkers kunnen zich hier inschrijven voor deelname aan het ontbijt.

#aftrapnationaalschoolontbijt #bakkersvak2019

Geplaatst door Redactie Bakkerswereld op Maandag 11 maart 2019

 

Foto's

Reageer op dit artikel