nieuws

Skills Heroes uitgebreid met kampioensklasse Boulanger

Nieuws 732

Het beroepenevenement Skills Heroes is dit jaar uitgebreid met de kampioensklasse Boulanger. De kampioensklassen Patissier en Kok/gastheer/-vrouw bestonden al. Naast de individuele wedstrijden voor mbo-leerlingen is er de competitie op teamniveau voor vmbo-leerlingen.

Skills Heroes uitgebreid met kampioensklasse Boulanger
Deelnemer aan de wedstrijden in 2018. Foto: Skills Heroes

Op het beroepenevenement Skills The Finals, in de RAI in Amsterdam van 20 tot en met 22 maart, vinden in totaal 38 nationale kampioenschappen plaats van de mbo-vakwedstrijden Skills Heroes. De finales duren drie dagen.

Donderdag 21 maart zijn in de RAI bovendien de eendaagse finales en de prijsuitreikingen voor de 10 vmbo-vakwedstrijden Skills Talents.

30.000 betrokken leerlingen

Opperste concentratie bij een kandidaat van 2018.

De mbo’ers strijden op individueel niveau, de vmbo’ers op teamniveau. De voorrondes zijn op de ROC in de verschillende regio’s in Nederland gehouden. Vmbo en mbo opgeteld, komen er 56 verschillende beroepen aan bod.

Totaal nemen 650 mbo-studenten en zo’n 350 vmbo-leerlingen deel aan dit NK-beroepen. Om zich te plaatsen voor het NK namen de afgelopen maanden ruim 20.000 mbo-studenten en bijna 10.000 vmbo-leerlingen deel aan voorrondes en kwalificatiewedstrijden van Skills Talents (vmbo) en Skills Heroes (mbo). 53 ROC’s en 133 vmbo-scholen deden mee.

‘Al deze vaktalenten hebben door hun deelname een uitstekende kans op een goede baan met uitstekende verdiensten. Want Nederland staat te springen om goede vakmensen’, laat woordvoerder Twan Stemkens weten.

Boulangers en patissiers

In de bakkerij en horeca-sector zijn er competities voor Patissiers, Kok/gastheer/-vrouw en dit jaar dus voor het eerst voor Boulangers. Vorig jaar won Bas Klarenbeek van het Horizon College in Purmerend goud in de mbo-klasse patisserie.

Cees Bakker, docent patisserie aan het Albeda College in Rotterdam, raakte in 2015 voor het eerst betrokken bij de Skills-wedstrijden. De school leverde op het NK van dat jaar meteen al de winnaar. Inmiddels organiseert Bakker de finalewedstrijd patisserie op Skills The Finals volgende week in RAI Amsterdam. Hij is als jurylid en expert tevens betrokken bij internationale vakwedstrijden. ‘Ik heb het skills-virus inmiddels aardig te pakken gekregen. Je ziet het niveau van studenten die hieraan meedoen zienderogen stijgen. Dat vind ik mooi om te zien en daar doe je het voor.’

Bas Klarenbeek werd bij de Skills Heroes 2018 Nederlands kampioen patisserie.
Foto: Horizon College

In aanloop naar de finale wordt er veel getraind, ziet Bakker. ‘Het niveau zie ik elk jaar hoger worden. Dat moet ook willen we internationaal een kans maken tijdens WorldSkills 2019 in augustus in Kazan. Ik heb er zin in en de finalisten denk ik ook.’

Minister van onderwijs

Alle nationale Skills-kampioenen worden gehuldigd tijdens de prijsuitreiking op vrijdagavond 22 maart in RAI Amsterdam. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven en andere prominenten reiken dan de medailles aan de talentvolle mbo-ers uit. Een aantal Skills-kampioenen kwalificeert zich voor deelname aan WorldSkills, het WK voor beroepen dat deze zomer plaatsvindt in Kazan, Rusland.

Jonge bezoekers laten zich inspireren

In RAI Amsterdam worden veel jonge bezoekers verwacht die zich door de wedstrijden laten inspireren. Ze krijgen in een loopbaanoriëntatie en -begeleidingsprogramma (LOB) ook informatie over beroepen en (vervolg)opleidingen.
Bij de ruim 50 ‘Play Your Skills-activiteiten’, waaronder Virtual Reality Autospuiten en Smoothie maken, kunnen ze zelf hun eigen vaardigheden en talenten ontdekken. Op Skills The Finals worden ruim 10.000 bezoekers verwacht. Naast ouders en supporters ook veel klassen uit het primair, voorgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Toegang is kosteloos.

aanmelden kan hier

 

Over WorldSkills Netherlands

De organisatie van Skills The Finals is in handen van WorldSkills Netherlands. Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom vestigt WorldSkills Netherlands de aandacht op het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden. Bovendien verzorgt WorldSkills Netherlands de Nederlandse deelname aan EuroSkills en WorldSkills, respectievelijk het EK en WK voor beroepen. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van OCW en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven.

Voor het beroepenevenement Skills The Finals werkt WorldSkills Netherlands nauw samen met partners uit overheid, onderwijs en bedrijfsleven zoals het Ministerie van OCW, MBO Raad, VO Raad, SBB, ROC van Amsterdam, Gemeente Amsterdam, Fonds 21, Expertisepunt LOB en een groot aantal sponsoren.

Skills The Finals is een van de jaarlijkse evenementen die in samenwerking met de MBO Raad en SBB onder de noemer ‘dit is mbo’ wordt ingezet voor de promotie van het beroepsonderwijs en waarmee het belang van beroepsonderwijs voor de maatschappij breed onder de aandacht wordt gebracht.

Reageer op dit artikel