nieuws

Resultaten online onderzoek ‘Investeren in leren’ bekend

Nieuws 407

De ontwikkelingen in de bakkerijbranche gaan razendsnel. Wat doen ondernemers en medewerkers eigenlijk om op de hoogte te blijven? Investeren zij juist wel of niet in ontwikkeling? Om dit te onderzoeken voerden de ‘sociale partners van de bakkerijsector’ eind 2018 een online onderzoek uit, in samenwerking met de Nationale Bakkerij Academie (NBA) en het Bakery Institute.

Resultaten online onderzoek ‘Investeren in leren’ bekend

In totaal vulden 195 werknemers en 77 werkgevers uit de ambachtelijke en de industriële bakkerij het online onderzoek in.

De bakkerijbranche wil zich ontwikkelen

  • 2 op de 3 werkgevers wil méér doen aan personeelsontwikkeling
  • 90 procent van de werknemers vindt het belangrijk om zich in hun vak te ontwikkelen
  • 47 procent maakt zelf ontwikkelingsplannen

Leren van collega’s is belangrijk

  • 70 procent leert van collega’s, 31 procent bezoekt een ander bakkersbedrijf en 22 procent bekijkt inspiratie/instructievideo’s

Training? Graag direct toepasbaar en inspirerend

In de keuze voor een training vinden werknemers verschillende kenmerken belangrijk:

  •  ⅔ werknemers wil trainingen die direct toepasbaar zijn en die inspireren door nieuwe kennis en methoden
  • 39 procent wil graag dat training is toegespitst op het eigen bedrijf
  • 41 procent wil graag een aanbieder met een frisse blik

Werknemers motiveren? Graag trainen onder werktijd en meer waardering en persoonlijke aandacht.

  • 47 procent wil trainingen graag onder werktijd
  • 34 procent wil graag meer persoonlijke aandacht
  • 31 procent wil meer studiemateriaal aangeboden krijgen

De 3 grootste problemen voor personeelsontwikkeling volgens werkgevers

  1. Krappe arbeidsmarkt, het is moeilijk om goed personeel te vinden
  2. Te laag niveau bakkerijopleidingen
  3. Lange termijn planning komt er niet van

Uit het onderzoek komen nog veel meer interessante resultaten. Deze gaan de sociale partners van de bakkerijsector inzetten om ontwikkeling van de sector te stimuleren.

Gedetailleerde gegevens vanuit het onderzoek, uitgesplitst in ambachtelijke of industriële bakkerijen kunt u opvragen bij de heer P. Passchier. info@sociaalfondsbakkersbedrijf.nl.

Reageer op dit artikel