nieuws

FIA nadert fysieke en mentale voltooiing

Nieuws 575

Het nieuwe pand van de Food Innovation Academy in Vlaardingen nadert de voltooiing. Vanaf 1 mei kunnen alle laboratorium- en keukenapparatuur, de productielijnen en bak- en kookmachines het pand in. In het voorjaar start ook de bouw van de brug die toegang geeft tot de fabrieksfaciliteiten van Royal Steensma.

FIA nadert fysieke en mentale voltooiing
Rechts achter: het nieuwe pand met de loopbrug verbonden aan de hal van Royal Steensma. Beeld: Brand BBA

De brug van Food Innovation Academy (FIA) ontsluit niet alleen de fabriek van Royal Steensma maar ook de ontwikkellabs en de hoofdingang van de FIA aan de Industrieweg. Projectleider Sjaak Kromwijk is tevreden: ‘Er is gekozen voor mooie en luxe materialen. En dat zie je! Het wordt echt een prachtig pand.’

Enthousiaste reacties op Bakkersvak

In de bakkerijbranche bestaat veel interesse voor de FIA, zo bleek tijdens Bakkersvak in maart in Gorinchem. Zowel op zondag, maar vooral op maandag en dinsdag kwamen er veel mensen een bezoekje brengen aan de FIA-stand. De interesse kwam zowel van de kant van toeleveranciers, als van branchepartijen, docenten en studenten.

Er was interesse van een aantal bedrijven om partner te worden, studenten waren benieuwd naar de inhoud van de opleiding Food & Techniek en Food & Kwaliteit, diverse docenten van andere bakkerij- en foodopleidingen gaven aan graag een kijkje te willen nemen in het FIA-pand.

Huis van de Voeding in België

De FIA-participanten trekken er zelf ook op uit om ervaringen op te doen en te delen. Een grote groep belangstellenden, allen gelieerd aan de FIA, bezochten op 15 maart het Huis van de Voeding in het Belgische Roeselare, dé ontmoetingsplaats van de voedingsindustrie in België. Het doel was inspiratie op te doen voor de Food Innovation Academie.
Het meest opvallende dat naar voren kwam, is de intensieve samenwerking met alle partijen die verbonden zijn aan de Fabriek voor de Toekomst Voeding (de denktank) en het Huis van de Voeding (fysieke locatie).

Maar ook de grote financiële ondersteuning door de Provincie en de verscheidenheid in initiatieven naar de arbeidsmarkt, trok de aandacht. ‘Je kunt je met de huidige arbeidsmarkt niet meer permitteren om potentiële doelgroepen links te laten liggen’, aldus een van de Belgische woordvoerders.

Basisscholen betrekken

Door de samenwerking met het (hoger) onderwijs zijn talloze innovatieve projecten ontstaan. Opvallend was ook de grote nadruk die wordt gelegd op communicatie met de jonge doelgroep: de basisscholen. Hiervoor is zelfs een interactief doe- en belevingscentrum ontwikkeld.

Donatie Fonds Schiedam Vlaardingen

Op de derde verdieping van het nieuwe FIA-pand worden aparte ruimtes ingericht waar voortijdig schoolverlaters kunnen kennismaken met het werken in de levensmiddelenbranche. Het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. heeft de toezegging gedaan om de inrichting van deze ruimten te financieren. Er komt bijvoorbeeld een smoothielijn en een workshopkeuken.

Ook de de kosten voor de oriëntatiefase en de uitvoeringskosten voor de eerste twee jaar neemt het fonds volledig voor haar rekening. Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. verstrekt donaties aan organisaties die zich inzetten voor de maatschappij.

Over Food Innovation Academy

De Food Innovation Academy is het kennis- en innovatiecentrum van de levensmiddelenindustrie in de brede Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Door het stimuleren van samenwerking en het leggen van verbindingen tussen studenten, ondernemers en overheid wordt er meerwaarde gecreëerd voor studenten (carrièreperspectief), voor ondernemers (goed opgeleide werknemers) en voor de branche (kennisborging en innovatie).

Reageer op dit artikel