nieuws

Bakkersvak 2019 trekt ruim 9.000 bezoekers

Nieuws

De eerste driedaagse Bakkersvak in Gorinchem trok ruim 9.000 bezoekers, circa 8 procent meer dan in 2018. Bezoekers hebben zich drie dagen lang kunnen verlustigen aan hardware, software en tal van heerlijkheden, inclusief ijs. De productdemonstraties trokken veel bekijks, standhouders zijn door de bank genomen blij met de extra tijd die ze voor (potentiële) klanten hebben kunnen uittrekken, studenten zijn goed over de beurs geleid. Kennis op product- en strategisch niveau is uitgewisseld.

Bakkersvak 2019 trekt ruim 9.000 bezoekers
Organisator Easyfairs spreekt van een geslaagde, driedaagse Bakkersvak. Foto: Easyfairs

Bakkervak 2019 heeft een kwaliteitsslag gemaakt. De nieuwe onderdelen: Café Onderneem en het Grondstoffentheater blijken een welkome afwisseling in de kennisoverdracht. Publiekstrekker blijft het Belevenisplein waar vele presentaties van het BoulangerieTeam en het Nederlands Patisserie Team zijn gegeven, met als hoogtepunt de uitreiking van de Dutch Pastry Award (DPA). Het deelnemersveld hiervoor was groter dan ooit en kwalitatief hoogstaand, met als winnaar bakkerszoon en kok Maurits van der Vooren.

Stroomstoring

Een stroomstoring op zaterdag en vlak voor de bekendmaking van de winnaars van de DPA op maandag, hebben de zenuwen van de bakkers, banketbakkers en de DPA-kandidaten op de proef gesteld. De showtafels waren bij aanvang van de beurs nog niet helemaal gevuld, maar dat kwam in de loop van zondagochtend al gauw goed. Op maandag vingen de leden van het BoulangerieTeam en Nederlands Patisserie Team de uitval van de stroom, samen met presentatrice Ramona van Zweden, goed op met een geïmproviseerde quiz voor het publiek. Dat pakte zo leuk uit, dat het als vast onderdeel in het programma niet zou misstaan.

Geslaagde editie

Op de achtste editie hebben vakprofessionals voor het eerst drie dagen de tijd gehad om met elkaar in gesprek te gaan. ‘Het was een geslaagde editie. We hebben elkaar volop mogen inspireren, praktische handvaten mogen aanreiken en bovenal elkaar een kijkje in de toekomst mogen geven. Door de uitbreiding met een extra beursdag presenteerden we een uitgebreider programma dan ooit. Verder kwamen de bezoekers gefaseerd binnen, waardoor onze leveranciers en bezoekers nog betere gesprekken met elkaar konden voeren’, zegt Corine Visser, event-manager Bakkersvak.

8 procent meer bezoekers

Carlo Midiri geeft een demo in het Grondstoffentheater. Foto: Roel Dijkstra

Er kwamen meer dan 9.000 professionals af op de beurs, die mede dankzij de uitbreiding naar drie dagen 8 procent meer bezoekers telde. Verder was het programma groter dan ooit’, zegt Visser. ‘We hebben genoten van verschillende lezingen en workshops, zoals die van Carlo Midiri over chocolade en patisserie-technieken.’

Visser vervolgt: ‘Ook is De Wereldbol gelanceerd: een project waarmee elke bakker in Nederland een sociaal ondernemer kan zijn. Daarnaast was er meer aandacht voor grondstoffen in het speciale Grondstoffentheater met onder andere een drukbezochte lezing van Karl de Smedt, dé desem-kenner. In het nieuwe Café Onderneem werden de juiste thema’s aangesneden, zoals die van Frank Janssen van het Nederlands Bakkerij Centrum over ‘de markt verandert de komende jaren, verander jij mee?’

Kick-off Nationaal Schoolontbijt

Op de tweede beursdag van Bakkersvak was de kick-off van het Nationaal Schoolontbijt met de leerlingen van basisschool de Tamboerijn uit Gorinchem. Jeroen van Hooff (ceo van beursorganisator Easyfairs) en burgemeester Reinie Melissant van Gorinchem waren hierbij aanwezig.

Gouden IJsspatel

De derde dag is de Gouden IJsspatel uitgereikt voor het lekkerste koffie-roomijs van Nederland. Deze is gewonnen door Wil Koppen van Huupkens IJs uit Weert. Het ijs had volgens de jury de beste structuur, kleur, temperatuur, mondgevoel en mooiste koffiebite. De Gouden IJsspatel is dit jaar voor het eerst gehouden op Bakkersvak.

175 exposanten

De beursvloer was gevuld met 175 exposanten die een diversiteit aan producten presenteerden en tal van inspirerende en nieuwe concepten. Visser: ‘Nog voordat de beursvloer geopend werd, staan de eerste leveranciers al in de beurshal om verse producten te bereiden, de deegmachines beginnen te draaien en daarna wordt die heerlijke, herkenbare geur van ambachtelijk brood verspreid over de beursvloer. Dan kun je niet wachten om de deuren te openen voor al die enthousiaste bakkers, chocolatiers, patissiers, ijsbereiders en horecaondernemers.’

‘Terugkijkend op deze editie kunnen we niets anders dan tevreden zijn gezien de enorme belangstelling van bezoekers en de positieve reacties van zowel deze bezoekers als exposanten. Die tevredenheid werd ook direct zichtbaar voor 2020, want de helft van de exposanten schreef zich direct tijdens de beurs al in voor volgend jaar.’

Verbouwing Evenementenhal

De beursorganisatie heeft veel complimenten ontvangen over de uitstraling van de beursvloer, die volgens velen verder verbeterd was. Visser: ‘Dat belooft nog veel voor volgend jaar, want binnenkort start de verbouwing van de eerste verdieping van Evenementenhal Gorinchem. Die ondergaat een grandioze metamorfose en wordt voorzien van de modernste snufjes. Daar gaan we met Bakkersvak in 2020 optimaal van profiteren.’

Reageer op dit artikel