nieuws

Henrik Wullems neemt Bakkerij Van Klei over

Nieuws 2816

Henrik Wullems neemt per 1 maart 2019 de bakkerij over van Bram van Klei in Schoonrewoerd. De familie Van Klei heeft de bakkerij 110 jaar gerund. Bram van Klei blijft de komende tijd nog een handje helpen, terwijl Wullems zijn eigen draai geeft aan het bedrijf.

Henrik Wullems neemt Bakkerij Van Klei over
De zaak van Bram van Klei gaat over in handen van Henrik Wullems. Foto: Wullems

De enthousiaste en ambitieuze Henrik Wullems (27) houdt de broodbaktraditie van de familie Van Klei in stand en voegt daar zijn eigen banketbakkers- en ondernemerskwaliteiten aan toe. De combinatie van wonen en werken, met dichtbij school en kerk voor de kinderen, is iets dat Wullems en zijn echtgenote graag willen.

Wullems begon op zijn veertiende met vakantiewerk bij patisserie De Leur op de Gorcumse Langendijk in Dalem. Inmiddels heeft hij met zijn 27 jaar een behoorlijke reputatie opgebouwd. Na Bakker Bas in Gorinchem, Huize van Wely in Noordwijk en Patisserie Jarreau in Den Haag, ging hij aan de slag bij bakkerij Verba in Brakel. Vervolgens is hij gaan werken en daarna bij Landwaart Culinair in Maartensdijk, maar de wens om een eigen bedrijf te beginnen, bleef trekken.

(tekst loopt door onder de video)

‘Wat ik heb geleerd, nu toepassen’

Dat resulteert nu in de overname van Bakkerij Van Klei. ‘We hebben deze keuze gemaakt, omdat ik na alle ervaringen die ik heb opgedaan bij verschillende bedrijven veel dingen geleerd heb – hoe het wel en niet moet – en dit nu voor mijzelf kan toepassen. Ik ben ervan overtuigd dat als je je onderscheid van de supermarkt en collega-bakkers die niet meegaan met de tijd, er zeker toekomst is voor de bakkerij. Als je je maar blijft onderscheiden en vernieuwen.’

Van zijn oud-werkgever Wim Landwaart heeft Wullems geleerd dat als een product nét niet goed is of voor 99 procent goed, het de winkel niet in mag. ‘Zo blijf je altijd streven naar de beste kwaliteit. En je moet altijd op zoek blijven gaan naar vernieuwing, waardoor je een omrij-kwaliteit creëert en mensen dan ook terugkomen’, zegt Wullems.

Net als Van Klei werkt ook hij met basisgrondstoffen. ‘Dat proef je. Zo bakken we het oer-Hollands busbrood en een nieuw assortiment vloergebakken desembrood. Ik neem een broodbakker in dienst. Zelf leg ik me toe op het banket, patisserie en chocolade.’

Financiering niet gemakkelijk

Het rond krijgen van een financiering was niet eenvoudig, geeft hij aan. ‘We hebben eerst geprobeerd om bij de bank een financiering rond te krijgen, maar dat kregen we maar gedeeltelijk voor elkaar. Dat was voor ons niet haalbaar. Nu hebben we investeerders gevonden die de bakkerij financieren, dat maakt het mogelijk dat we toch kunnen starten.’

Van Klei heeft een groot klantenbestand, dat Wullems graag wil uitbreiden. In de plaatselijke krant Het Kontakt zegt Van Klei: ‘We hebben klanten uit Leerdam, Hei- en Boeicop, Beesd, Rhenoy. Acquoy. Zijderveld en Everdingen. Maar ook een gepensioneerde buschauffeur uit Nieuwegein. Zijn telefonisch bestelde appelflappen haalde hij, met een volle bus en gepast geld, altijd op. De passagiers keken altijd vreemd, wij wisten niet anders.’

Zwaar beroep

Van Kleis opa is geboren in Loosdorp. Hij begon in 1909 de bakkerij in Schoornrewoerd. ‘Toen mijn vader de zaak net na de oorlog overnam, was ik niet de beoogde opvolger. Het was niet mijn eerste keus, maar spijt heb ik er niet van. Het is wel een zwaar beroep, je moet altijd vroeg uit bed en je staat heel de dag op je benen. Op advies van de huisarts heb ik het de afgelopen jaren iets rustiger aangedaan.’

Reageer op dit artikel