nieuws

Global Bakers bezoekt land van geisers en watervallen

Nieuws 676

Global Bakers Association organiseert van maandag 17 tot en met vrijdag 21 juni een unieke trip naar IJsland: het land van geisers, watervallen, walvissen en in de lava gebakken (rogge)brood. Opgave voor deelname is nog mogelijk tot 1 april.

Global Bakers bezoekt land van geisers en watervallen
Bij Fontana in IJsland wordt roggebrood gebakken in de warme aarde.

IJsland ligt ten westen van Scandinavië en ten noorden van Groot-Brittannië, vlak onder de poolcirkel. Het is het meest dunbevolkte land van Europa, maar lang niet het kleinste. Het is bijna drie keer groter dan Nederland, maar inwoners zijn er in het land een stuk minder, slechts 340.000. IJsland heeft meer walvissen (350.000) en schapen (460.000) dan mensen.

‘IJsland is een heel bijzonder land. Magisch bijna’, zegt organisator Johan Pater. ‘We gaan het land verkennen met 4-wheel-drives, dus het wordt zeker een hele avontuurlijke trip. Maar er is ook ruimte voor ontspanning, met een bezoek aan de wereldberoemde Blue Lagoon bijvoorbeeld. We gaan eten bij een bijzondere pizzeria met een eigen brouwerij. Er staat een bezoek aan een visafslag op het programma en uiteraard gaan we de broodcultuur van IJsland ontdekken en verschillende bakkerijen bezoeken.

De reis van GBA naar IJsland, belooft een avontuurlijke tocht te worden. Foto: Johan Pater

De reis van GBA naar IJsland, belooft een avontuurlijke tocht te worden. Foto: Johan Pater

Brood bakken in de warme aarde

De beroemdste bakker op IJsland is Siggi Rafn Hilmarsson. In de buurt van het geothermische bad Fontana laat hij zien hoe traditioneel IJslands brood onder de grond, in de nabijheid van een warmwaterbron, wordt gebakken. Het donkere roggebrooddeeg stopt hij in blikken 24 uur lang in de warme aarde en daarmee houdt hij een al eeuwenoude traditie in ere. Het roggebrood krijgt op deze manier een unieke smaak, die volgens de bakker niet te krijgen is in een gewone oven. Dit zogenoemde rúg brauð lijkt wel wat op het Deense brood.

Bekijk hieronder een video over de bakkerij op IJsland bij Fontana

Tekst gaat verder onder video.

Blue Lagoon

De Blue Lagoon ligt in het zuidwesten van IJsland en is ontstaan uit geothermisch verwarmd zeewater. Veel mensen denken dat de lagune een natuurverschijnsel is, maar dat is onjuist. De Blue Lagoon is door de IJslanders zelf aangelegd. Het water is afkomstig uit diepe gaten, die zich op wel 2000 meter diepte bevinden. Met dit warme bronwater wordt de spa gevuld.

Bij een reis naar IJsland hoort een bezoek aan de Blue Lagoon. Foto: Mountineers of Iceland

Bij een reis naar IJsland hoort een bezoek aan de Blue Lagoon. Foto: Mountineers of Iceland

De Blue Lagoon is een populaire attractie. Veel bezoekers weten de weg naar de spa te vinden. De temperatuur van het water ligt zo tussen de 37 en 40 graden. Het bad bestaat uit maar liefst 9 miljoen liter water. Het is er gemiddeld gezien zo’n 80 centimeter tot 1,2 meter diep en het diepste punt is 1,6 meter. Lekker zwemmen kan dus prima.

Reisprogramma

De reis begint maandag 17 juni vanaf Schiphol Airport. Om 12.25 uur vertrekt de rechtstreekse vlucht met de IJslandse luchtvaartmaatschappij WOW naar Reykjavik. Aan het dagprogramma wordt door het bestuur van Global Bakers Association nog gesleuteld. Vast staat dat het een avontuurlijke en indrukwekkende reis gaat worden. Op vrijdag 21 juni wordt de thuisreis aanvaard. Om 11.30 is het vertrek vanuit de IJslandse hoofdstad gepland.

Wie mee wil naar het land van de geisers en de watervallen, kan zich voor 1 april opgeven bij Johan Pater. Omdat er maximaal 24 personen mee kunnen, geldt ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Het programma in IJsland is gebaseerd op een maximale deelname van 24 personen en is te realiseren voor € 2.950,- per persoon, inclusief vlucht, hotel, et cetera.

Global Bakers Association (GBA)

De Global Bakers Association is een stichting van en voor directeuren, managers van bakkersbedrijven die actief zijn in het groot- midden- en kleinbedrijf in de brood- en banketbranche. Vorig jaar bracht de GBA een bezoek aan het fascinerende land Iran.

Meer informatie is te verkrijgen via Johan Pater: telefoon 06 51 84 88 48.

Reageer op dit artikel