nieuws

Blinde bakker bij Brakenhoff gaat viral

Nieuws 2694

Bakker Lex Brakenhoff in Assendelft weet niet wat hem overkomt sinds hij de nagenoeg blinde Mike van Brenk heeft aangenomen als stagiair. Een artikel dat hierover in de media verscheen gaat viral. ‘Dat hadden we nooit kunnen bedenken. De reacties zijn hartverwarmend’, zegt Lex.

Blinde bakker bij Brakenhoff gaat viral
Het Noord-Hollands Dagblad heeft inmiddels een artikel geplaatst.

Een paar maanden geleden werd Bakkerij Lex Brakenhoff in Assendelft getagd in een Facebook-bericht van een wanhopige moeder, de moeder van Mike van Brenk. De 16-jarige jongen heeft een grote droom: hij wil bakker worden, maar hij is zo goed als blind. Mike ziet maar voor vijf procent.

Mike vond een school die hem wel de kans wilde geven om de opleiding tot bakker te volgen, als hij kon aantonen dat hij minimaal één stageplek had. ‘De ene na de andere teleurstelling volgde, wat uiteindelijk leidde tot de wanhopige noodkreet van de moeder van deze volhardende jongeman die desondanks zijn droom niet opgaf’, vertelt Lex Brakenhoff.

Voorliefde voor het vak

Hij nodigde Mike uit voor een gesprek waarin alle scenario’s werden besproken. ‘Het zou niet makkelijk worden, niet voor ons, en niet voor Mike. Maar ik ben van mening dat iedereen met zo’n voorliefde voor dit prachtige vak de kans moet krijgen hierin te leren en zich te ontwikkelen. Ook iemand met een lichamelijke beperking’, aldus Brakenhoff.

Handen vastpakken

Inmiddels is Mike begonnen aan zijn stage (zie de film). Voor zowel Mike, Lex als de andere bakkers in het bedrijf was dat even wennen. Soms moeten ze Mikes handen even vastpakken om hem wat uit te leggen, maar die drempel was gauw geslecht. Brakenhoff: ‘Gewoon even uitleggen en laten zien, dat kan niet. Door middel van voelen maken we Mike wegwijs in de bakkerij en met de grondstoffen en de producten. Dat betekent ook dat we geregeld achter Mike staan en zijn handen in de onze houden om hem bepaalde technieken te leren en dingen te laten ervaren.’

Het is niet iets wat je normaal gesproken doet, maar het zorgt er wel voor dat niet alleen Mike een fantastische leerervaring krijgt, maar ook de bakkers bij Brakenhoff. ‘We worden genoodzaakt op een andere manier naar ons brood en het productieproces te kijken en dat werkt ongelofelijk verfrissend!’

Lokaal en landelijk nieuws

Inmiddels doet het nieuwtje de ronde. Er verscheen een krantenartikel in de lokale en op de social media. Dat ging viral en inmiddels wordt Mike een landelijke bekendheid: in het Noord-Hollands Dagblad is een stuk verschenen. Ergens de komende dagen zal Mike in de Telegraaf staan, weet Brakenhoff. ‘O, en op tv bij RTV Noord-Holland. Een gekke wending na het plaatsten van een berichtje. Maar hopelijk komt er iets moois uit voort en durven straks meer bedrijven in mogelijkheden in plaats van beperkingen te denken’, zegt de ondernemer.

Hartverwarmend

Lex Brakenhoff vindt de reacties die hij ontvangt in de winkel en op social media hartverwarmend. Dit had hij nooit verwacht. ‘Nederland verhardt, in sommige gevallen is dit absoluut waar. Maar als we zien welke steun Mike krijgt van mensen uit heel Nederland, dan maakt dat ons gigantisch warm van binnen. Er blijkt gelukkig ook heel veel liefde in ons kleine landje te bestaan.’

Hij begrijpt de angst van collega’s die hier niet aan durfden te beginnen, maar hoopt dat zij hun vrees door zijn ervaring laten varen. ‘Stiekem zijn we er zelfs blij om, want het betekent dat Mike nu bij ons werkt. Hij laat ons inzien dat een beperking gelukkig helemaal geen beperking hoeft te zijn. En dat je je nooit moet laten weerhouden je dromen waar te maken.’

‘Trots dat hij in elk geval een kans krijgt’

Realistisch zijn Brakenhoff en zijn team ook. Ze beseffen dat het een stage is en dat de praktijk moet uitwijzen of het haalbaar is om als bijna blinde bakker zelfstandig te kunnen werken. ‘Niemand weet hoe het bakkersavontuur van Mike zal eindigen. Het enige wat we wél zeker weten is dat we er samen alles aan zullen doen om Mike zijn droom werkelijkheid te laten worden. En zelfs als Mike uiteindelijk toch geen bakker zal (willen) worden kunnen we alleen maar trots zijn op het feit dat we het in ieder geval een kans hebben gegeven.’

Reageer op dit artikel