nieuws

Bakels wint rechtszaak en bevrijdt teffgraan van patent-gijzeling

Nieuws 1620

Met het aflopen van de termijn waarin beroep kon worden aangetekend, is donderdag 7 februari een eind gekomen aan de rechtszaak die door Ancientgrain in 2015 is aangespannen tegen Bakels. Daarmee is de weg vrij voor Bakels om verder te gaan met de ontwikkeling van teff-brood.

Bakels wint rechtszaak en bevrijdt teffgraan van patent-gijzeling
Teff op het land.

Ancientgrain betichtte Bakels er ten onrechte van inbreuk te maken op een tweetal patenten, die Ancientgrain in 2003 heeft laten registreren. Het betrof twee patenten waarin het mengen van teff met andere granen en het gebruik van teff binnen een bepaalde valgetalreeks gepatenteerd was. Dit heeft jarenlang de een rem gezet op de ontwikkeling en vermarkting van producten waarin teff kan worden verwerkt.

Teff is glutenvrij

Teff is een unieke graansoort die zijn oorsprong in Ethiopië vindt. Daar wordt het oergraan al meer dan 5000 jaar verbouwd. Teff heeft een uiterst kleine korrel, ongeveer 150 teffkorrels zijn even groot als een tarwekorrel. Doordat de korrels van teff zo klein zijn, is het niet mogelijk ze te pellen voordat ze gemalen worden. Het graan is vezelrijk en bevat essentiële aminozuren en is glutenvrij.

Claims volgens rechter gebaseerd op gebakken lucht

Samen met haar teff-leverancier Millets Place en het NLO (Nederlands Octrooi centrum) is Bakels de strijd tegen Ancientgrain en deze dubieuze patenten aangegaan.
Mede door intensief onderzoek door de landbouwexperts van Millets Place is aangetoond dat claims in de patenten uiteindelijk gebakken lucht bleken.

Na een rechtsgang van meer dan drie jaar, oordeelde de rechter op 21 november 2018 dat het de patenten ontbrak aan inventiviteit (een belangrijke voorwaarde waaraan een patent moet voldoen) en dat deze op basis hiervan nietig dienden te worden verklaard.

Ook interessant

Vreugde in Ethiopië

Naast de nietigheid van de patenten werd Ancientgrain veroordeeld tot het voldoen van de (hoog opgelopen) proceskosten. In de sociale media werd deze uitspraak, met name in Ethiopische (regerings)kringen, met vreugde en instemming begroet. De Washington Post kopte in een redactioneel artikel over de uitspraak ‘How Ethiopia got its grain back’.

‘Recht heeft zijn beloop gekregen’

Ronald Menting, managing director Bakels Senior.

Ronald Menting, managing director Bakels Senior.

Ronald Menting, managing director van Bakels Senior: ‘Wij zijn verheugd dat het recht uiteindelijk zijn beloop heeft gekregen. Op korte termijn zullen wij van ons laten horen hoe de Nederlandse bakkerijwereld haar voordeel kan doen met deze uitspraak.’

Bakels Senior is specialist in de ontwikkeling, productie en verkoop van een uitgebreid assortiment bakkerij-ingrediënten waarbij zowel het ambachtelijke als ook het industriële segment van de bakkerijbranche wordt bediend.

Reageer op dit artikel