nieuws

Wageningen ontwikkelt tarwe met ‘veilige gluten’

Nieuws

Onderzoekers van de Wageningse Universiteit ontwikkelen tarwe met gluten die veilig zijn voor mensen met coeliakie. Met behulp van de technologie CRISPR-Cas proberen ze het DNA van tarwe zo aan te passen dat de gluten erin veilig worden voor mensen met coeliakie.

Wageningen ontwikkelt tarwe met ‘veilige gluten’
Foto: Archief Bakkerswereld

Mensen met coeliakie zijn aangewezen op glutenvrije producten, maar misschien komt daar op den duur verandering in, meldt NPO Radio 1. Onderzoekers van de Universiteit Wageningen ontwikkelen tarwe met veilige gluten voor mensen met coeliakie.

1 à 2 procent van de bevolking heeft coeliakie, beter bekend als glutenintolerantie. Dat is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam heftig op gluten reageert. Coeliakiepatiënten moeten veel producten, zoals brood en pasta, laten staan. Omdat er in zo veel voedingsmiddelen gluten zitten, is het voor hen soms lastig om gevarieerd en gezond te eten.

De nadelen van glutenvrije producten

Volgens de Wageningse onderzoeker Rene Smulders doen de bestaande glutenvrije producten kwalitatief nog altijd onder voor producten mét gluten. ‘Ze missen vezels en andere goede eigenschappen van tarwe. En ze hebben een heleboel additieven en zout, en alles wat wordt toegevoegd om ervoor te zorgen dat de structuur nog enigszins lijkt op die van tarwe’, zegt hij tegen de radiozender.

De onderzoekers werken daarom aan een andere oplossing. Met behulp van de technologie CRISPR-Cas proberen ze het DNA van tarwe zo aan te passen dat de gluten die erin zitten veilig worden voor mensen met coeliakie. Ze willen het schadelijke deel van de gluten te verwijderen en het goede deel behouden. Het is een lange weg, maar de eerste stap is inmiddels gezet. Gisteren promoveerde Smulders’ promovenda Aurélie Jouanin op haar onderzoek naar deze veilige gluten.

Strenge Europese regelgeving

Bij hun onderzoek lopen de wetenschappers tegen strenge Europese regelgeving aan. CRISPR-Cas wordt gezien als genetische modificatie, en daar is de EU geen voorstander van. Daardoor zijn de regels hier strenger dan in veel andere delen van de wereld. En dat staat innovatie in de weg, zegt Smulders. ‘Uiteindelijk komt het erop neer dat dit soort planten misschien over tien jaar al in Amerika te koop zijn, en de producten daarvan in de winkel liggen, en in Europa niet.’

NPO Focus heeft een uitgebreid artikel gepubliceerd met de uitleg van CRISPR-Cas en waarom die techniek revolutionair is.

Reageer op dit artikel