nieuws

Marqt berekent btw-verhoging niet door

Nieuws 506

Duurzame supermarktketen Marqt berekent de btw-verhoging van 6 naar 9 procent op onbewerkte groente en fruit niet door aan de consument. De retailer is het niet eens met de keuze van de overheid om de prijzen van deze gezonde categorie te verhogen.

Marqt berekent btw-verhoging niet door
Groente- en fruitafdeling bij Marqt. Foto: Marqt - Kenzo Reeder

Het gros van alle levensmiddelen wordt door de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent duurder, stelt Marqt, terwijl een gezond voedingspatroon voor veel Nederlanders al lastig is. Bijna de helft van de Nederlanders is te zwaar en eet bijna 120 gram groente en 70 gram fruit per dag minder dan het Voedingscentrum aanbeveelt.

‘Door deze maatregel worden ongezonde, goedkope producten, die vaak sterk bewerkt zijn, nog aantrekkelijker ten opzichte van gezonde producten. Daar zijn we het niet mee eens, dus stimuleren we de gezonde keuze. We vinden het belangrijk om daarin te investeren,’ zegt Joost Leeflang, directievoorzitter bij Marqt.

Wel op brood

Marqt neemt zelf de kosten van btw-verhoging voor zijn rekening, voor groente en fruit. Deze vallen net als brood onder de producten waarop de btw per 1 januari is verhoogd van 6 naar 9 procent. Voor brood geldt de doorberekening wel, net als op alle categorieën in het lage btw-tarief.

‘We voeren de btw-verhoging op alle categorieën door, dat zijn we wettelijk verplicht. We berekenen dit in principe door aan onze klant op alle categorieën zoals andere retailers dat ook doen, alleen bij onbewerkte AGF berekenen we de btw-stijging niet door aan onze klanten en investeren we hier zelf in’, legt woordvoerder Vera Mohrlein uit.

Over Marqt

Marqt is opgericht in 2008 met als ultieme droom een eerlijk voedselsysteem. De retailer biedt smaakvolle producten die zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke oorsprong staan en gemaakt zijn met respect voor mens, natuur, milieu en dier. De eerste winkel werd geopend aan de Overtoom in Amsterdam-West. Inmiddels telt Marqt 16 winkels, in Amsterdam, Rotterdam, Haarlem en Den Haag. Het hoofdkantoor is gevestigd aan het Barentszplein in Amsterdam en het distributiecentrum en de keuken bevinden zich in het Amsterdam Food Center aan de Jan van Galenstraat. De directie bestaat uit Joost Leeflang, Thijs Fleuren en Tjibbe Bouma. In totaal werken er ongeveer 750 medewerkers. Sinds 2017 zijn Triodos Bank en SIV aandeelhouders van het bedrijf.

Reageer op dit artikel