nieuws

Geen prijsstijging Kollenberger Spelt

Nieuws 326

De oogst van Kollenberger Spelt is door de droogte in 2018 wat lager uitgevallen, maar de keten van Kollenberger Spelt heeft besloten de prijzen niet te verhogen door deze uitschieter in ons klimaat. De keten past het principe van fair pricing toe.

Geen prijsstijging Kollenberger Spelt
De oogst van Kollenberger Spelt was weken eerder binnen dan normaal, zegt teler en speltpeller Hub Diederen. Foto: Kollenberger Spelt

De keten van Kollenberger Spelt heeft besloten de prijzen niet te verhogen door de uitschieter in het klimaat van afgelopen zomer. Door het fair pricing-principe waarbij iedere ketenpartner een eerlijke vergoeding ontvangt voor zijn prestaties, wordt de graanhandel omzeilt en zijn speculaties niet mogelijk. Hierdoor is de prijs van Kollenberger Spelt vrij constant en dit geeft rust in het ambachtelijk bakkers vak.

De Kollenberger Spelt-keten wordt gevormd door zes Limburgse Spelt telers, de Commandeursmolen die maalt op Franse stenen de spelt tot een karakteristiek meel en bloem. De groothandel Bakeplus, Beko en Rob Peters Bakkerijgrondstoffen verdelen de spelt over Nederland.

Stressvolle periode voor gewassen

Afgelopen zomer was extreem qua droogte, zonuren én tempratuur. Het is voor gewassen een stressvolle periode geweest. Dit komt nu tot uiting in diverse prijsstijgingen van grondstoffen voor de bakkerij. Ook de oogst van Kollenberger Spelt was weken eerder binnen dan normaal, zegt teler en speltpeller Hub Diederen.

Bijna dagelijks werd een rondje gemaakt door Hub en zijn collega telers langs hun percelen om te controleren hoe de spelt erbij stond. De rijping van de spelt ging heel erg snel, zegt speltteler Winand Vogels de oogst viel ruim 3 weken eerder. We moeten erg opletten wanneer we gaan oogsten, de bakkwaliteit is namelijk erg afhankelijk van het moment van oogsten.

Droogterecords gebroken

De droogte is niet alleen voor de spelttelers, maar ook voor de natuur een enorme stressfactor geweest. Alle Europese droogterecords zijn gebroken. Rivieren bereikten hun laagste stand ooit. Veel gewassen hebben het enorm moeilijk gehad en oogsten vallen tot wel 20 procent lager uit. Niet alleen in Nederland maar in geheel Noord Europa. Dit is terug te vinden in de huidige prijs van tarwe, deze ligt ruim 30 procent hoger dan vorig jaar. De hoogste tarwe prijs sinds drie jaar.

Ook Raoul Schyns van Commandeursmolen bevestigt dat diverse oogsten tegenvallen en dat de prijzen oplopen, ook voor spelt zijn de prijzen aan het stijgen. De kwaliteit heeft onder de droogte geleden. Voorzichtigheid is geboden om de bakkers de juiste kwaliteit te leveren.

Voorsprong op zomergranen

De oogst van Kollenberger Spelt is door de droogte ook wat lager uitgevallen, maar dit valt nog mee vergeleken met collegatelers die op bijvoorbeeld zandgronden telen. Zandgrond houdt in tegenstelling tot Limburgse lössgrond het water minder goed vast. Doordat Kollenberger Spelt in de periode oktober-november gezaaid wordt, heeft de plant gedurende de aanloop naar de wintertijd tijd zich te wortelen. Na de winter heeft de spelt een voorsprong op de zomergranen en is al dieper geworteld. In extreme droogte heeft spelt dus een voorsprong op zomergranen, de wortels kunnen het dieperliggende water in de droge periodes bereiken.

Reageer op dit artikel