nieuws

Eerste driedaagse Bakkersvak staat op stapel

Nieuws 412

De Horecava is nog maar net achter de rug en de volgende inspirerende beurs staat alweer op stapel: de Bakkersvak. Het is de eerste driedaagse, die plaatsvindt van zondag 10 tot en met dinsdag 12 maart in het beursgebouw van Easyfairs in Gorinchem.

Eerste driedaagse Bakkersvak staat op stapel

De editie van 2019 wordt de eerste driedaagse Bakkersvak in de geschiedenis. Zo’n 180 leveranciers uit de bakkerij- en ijsbranche zijn te vinden op de beurs, die niet alleen de jongste innovaties laat zien, maar ook een ontmoetingspunt is voor vakgenoten. De beurs is dagelijks geopend van 10 tot 17 uur.

Belevenissenplein place to be

Roel Tegels maakt Tijgerbrood 2.0: met inktvispoeder en kurkuma. Foto: Anne Mieke Ravenshorst

Bakkersvak is een inspiratiebron op het gebied van brood- en banketcreaties. Het Belevenisplein is daarvoor ‘the place to be’. Hier geven de docenten van het Bakery Institute, het Nederlands Patisserie Team (NPT) en het BoulangerieTeam (BT) workshops en laten zij hun nieuwste vaardigheden zien. Het thema is dit jaar ‘Guilty Pleasures’. De demo’s worden afgewisseld met gastsprekers.
Op het Belevenisplein vindt maandag 11 maart ook de strijd tussen de jonge talenten plaats, om de Dutch Pastry Award. Thema in 2019: Heroes.

Metamorfose

De beurs die Easyfairs voor de tweede maal in Gorinchem organiseert, moet dit jaar een metamorfose laten zien. Het Belevenisplein is net als het IJsplein een terugkerend onderdeel. Nieuw zijn: het Inspiratorium, het Grondstoffentheater, de Open Bakkerij en Café Onderneem.

Inspiratorium

Het Inspiratorium toont nieuwe foodconcepten in een marktopstelling met foodtrucks en pop-up stores. Door deze noviteiten te bundelen, wil de organisatie voorkomen dat de bakker-ondernemer producten en ideeën misloopt in de zich razendsnel ontwikkelende markt.

Grondstoffentheater

Foto: Easyfairs

Nieuw is dit jaar ook het grondstoffentheater, waar – de naam zegt het al – de basis van alle bakkerijproducten centraal staan: grondstoffen. De roep van de consument naar basisproducten zonder toevoegingen, maar toch met dezelfde versheid en malsheid, wordt luider. Hoe pak je dat aan als bakker?

Open Bakkerij

Op initiatief van het Bakery Institute wordt een open bakkerij ingericht, waar studenten samen met oud-studenten aan het werk zijn. Hier vinden ook workshops plaats waar twaalf deelnemers tegelijkertijd hun vaardigheden kunnen aanscherpen.

Café Onderneem

In ‘Café Onderneem’ komen thema’s rondom ondernemen aan bod. Sprekers uit de sector geven advies en tips over actuele onderwerpen als consumententrends, online-verkopen, online-marketing.

Bekijk hier de plattegrond

Veilig en gezond werken

Ook de door het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf gefinancierde organisatie Veilig & Gezond is op de Bakkersvak te vinden. ‘Voorkomen is beter dan genezen’, is het motto van de organisatie. Door goed te kijken, zie je al werknemer of werkgever in de bakkerij snel waar de grootste risico’s liggen. In de bakkerijbranche zijn dat bijvoorbeeld lichamelijke belasting, machineveiligheid, hitte, geluid en blootstelling aan stoffen. Werkgevers- en werknemersorganisaties hebben verschillende instrumenten ontwikkeld om ondernemers en werknemers te helpen bij preventief werken. Denk daarbij aan de Atex-handleiding, de RI&E en de arbocatalogus.

Studenten en docenten

Dit jaar is er een speciaal programma ingericht voor studenten (en docenten) die Bakkersvak komen bezoeken. Dit wordt zo spoedig mogelijk bekendgemaakt. Vorig jaar ontstond enige onrust over de entree van studenten, die enkel op maandagmiddag aanwezig mochten zijn.

Reden voor uitbreiding

De voornaamste reden voor de uitbreiding is dat de exposant en bezoeker hierdoor meer ruimte en tijd krijgen om met elkaar in gesprek te gaan’, liet Corine Visser, Event Manager Bakkersvak vorig jaar al weten. De organisatie geeft daarmee naar eigen zeggen gehoor aan de vraag vanuit de branche. Visser: ‘Elk jaar zien we een stijging in zowel het aantal bezoekers als exposanten, maar door de drukte op de beursvloer lukt het de exposanten niet om al hun klanten te spreken. Nu geven we de bezoekers de keuze uit drie dagen waardoor we inspelen op de toegenomen belangstelling en waarborgen we de kwaliteit die ze van ons gewend zijn.’

IJsplein & IJsroute

Het centraal geplaatste IJsplein vormt het hart van ijs op de Bakkersvak. Professionals uit de ijsbranche kunnen hier terecht voor inspirerende demonstraties van Nederlandse en internationale ijsbereiders.

De IJsroute komt net als vorig jaar terug op de beurs, omwille van de kruisbestuiving tussen de leveranciers van de bakkerij- en banketsector en ijsbereiders. Over de hele vloer verspreid worden leveranciers die iets voor de ijssalonhouders kunnen betekenen, herkenbaar aangeduid.

Smart Badge
Easyfairs biedt bezoekers een ‘Visit the future’ beleving met innovatieve technieken. Ook deze editie kan er met de Smart Badge exposantenstands worden gescand. Na de beurs ontvangt de bezoeker een e-mail met daarin alle informatie over de stands gescand zijn.
Reageer op dit artikel