nieuws

Chocola lijkt te helpen tegen hoesten

Nieuws 1267

Het is altijd een beetje de vraag of het waar is en in hoeverre dergelijk ‘wenselijk nieuws’ wordt aangestuurd door commerciële belangen, maar in de rubriek ‘Nice to know’ is het een aardig bericht: chocolade zou helpen tegen hoesten. Volgens een Brits onderzoek.

Chocola lijkt te helpen tegen hoesten

Chocola lijkt beter te helpen tegen hardnekkige hoest dan bijvoorbeeld codeïne, dat vaak in hoestmedicatie zit. Volgens ‘hoestexpert’ Alyn Morice van de Britse Hull University is chocola waarschijnlijk het beste middel is om de keel te kalmeren, meldt onlineplatform hetKanwel.nl.

Hoest beter onderdrukken dan codeïne

Onderzoek onder 163 patiënten, die hoestmedicatie op basis van cacao namen, toont aan dat zij binnen twee dagen zichtbare verbeteringen laten zien. Dat komt door de stof theobromine die in cacao zit. Deze zou de hoest beter onderdrukken en verzachten dan bijvoorbeeld codeïne, dat in veel hoestmedicatie zit.

Onderzoeker Morice  geeft aan dat de stroopachtige chocola goed geschikt is om een laagje te vormen rondom de zenuwuiteinden in de keel. Het zijn die zenuwuiteinden die ervoor zorgen dat de hoestprikkel ontstaat.

Zuigen op pure chocolade

Volgens Morice is het beste om op een stuk pure chocola te zuigen, zodat dit langzaam in de mond smelt. Puur betekent 70, 80 of een nog hoger cacao-percentage, zo puur en onbewerkt mogelijk, hoewel van heel pure chocolade ook wel eens negatieve gezondheidsaspecten worden genoemd.

Hoestdrank?

Morice lijkt met zijn onderzoek overigens een hoestdrank aan te prijzen waar cacaobestanddelen in verwerkt zijn, meldt hetKanwel.nl. Zelf ontkent de onderzoeker dat. ‘Omdat ik aan het einde van mijn wintergriep nog behoorlijk aan het hoesten ben, besloot ik de proef op de som te nemen. Misschien beeld ik het me in, maar een stukje pure chocola (80%) lijkt inderdaad een kalmerend effect te hebben. En als het dan niet op mijn keel is, dan toch op z’n minst op mijn humeur.’

Reageer op dit artikel