nieuws

Chocoa zet in op 100 procent duurzame chocolade

Nieuws 352

Chocoa 2019, de zevende editie van het grootste chocoladefestival van Nederland, brengt uit alle continenten bijzondere chocolade naar Amsterdam. Bezoekers maken kennis met de hele keten van cacaoboon tot de lekkerste chocolade en kiezen de beste ‘hot chocolate’ van de wereld. Chocoa vindt 20 t/m 24 februari 2019 in de Beurs van Berlage en trok in voorgaande jaren ruim 35.000 bezoekers.

Chocoa zet in op 100 procent duurzame chocolade
Foto: Chocoa

Tijdens het festival zijn er vele workshops, bijvoorbeeld over hoe je zelf chocolade kan maken, en is er natuurlijk heel veel lekkere chocolade te proeven. Je komt alles te weten over hoe chocolade gemaakt wordt en de duurzaamheid daarvan. ‘Mensen hebben steeds meer interesse om te weten waar de cacao in hun favoriete chocoladereep vandaan komt. Chocoa brengt de keten en de makers dichtbij, dat is uniek omdat ze vaak van ver met hun repen komen en het is heel inspirerend de verhalen achter de chocolade te horen’, aldus organisator Caroline Lubbers.

Janny van der Heijden reikt award beste chocolade uit.

Proef mee, want na het succes van vorig jaar kunnen ook dit keer de bezoekers zelf jureren in de Hot Chocolate Awards. Wat is de lekkerste warme chocolade van de wereld? Niemand minder dan Janny van der Heijden zal op zondagmiddag als hoofd van de vakjury de prijs uitreiken. Je kennis testen over chocolade? Quiz mee met Janny in de Chocoa Chocolade Quiz.

Meet the maker

Op Chocoa komen chocolademakers uit de hele wereld om hun beste chocolade te presenteren. Je kunt de mensen achter jouw favoriete chocolade ontmoeten, uit de Verenigde Staten, Thailand, Maleisië, de Filipijnen, Ivoorkust, Peru en Ecuador, maar ook uit Hongarije, Rusland, Polen, België of gewoon uit Amsterdam, Nieuwegein of Ermelo.

Bekijk ook ons dossier

100% duurzame chocolade in 2025

Naast het grote festival in het weekend, heeft Chocoa een cacao-vakbeurs, een congres over de verduurzaming van de cacaoketen, een forum voor chocolademakers en een veiling van bijzondere cacao. En dat op een voor chocolade historische locatie, de Beurs van Berlage. Bij de grootste cacaohaven ter wereld in Amsterdam.

De Nederlandse overheid en het Nederlandse bedrijfsleven hebben zich gecommitteerd aan 100 procent duurzame chocoladeconsumptie vanaf 2025. Momenteel is dat ruim 60 procent. Tijdens het congres en het festival van Chocoa 2019 komt aan bod wat er moet gebeuren om het doel te bereiken.

Organisator Jack Steijn: ‘De problemen in de cacao- en chocoladeketen kunnen we niet in één week oplossen. Maar duidelijk is dat als we voor blijvende verandering willen zorgen in productielanden van cacao, we meer moeten samenwerken met andere sectoren en ook buiten de grenzen moeten denken. Het mooie van Chocoa is dat we met alle betrokkenen uit de chocoladeketen, van boer tot producent, in gesprek zijn over hoe we vooruit blijven gaan.’

Chocoa 2019

  • Wanneer: 20, 21 en 22 februari: beurs, congres en seminars
    23 en 24 februari: chocoladefestival met natuurlijk heel veel proeven
  • Waar: Beurs van Berlage, Amsterdam. Kaartverkoop en meer informatie via www.chocoa.nl
Reageer op dit artikel