nieuws

Bio-beurs: lokaal graan, bakker&dokter en rauwe chocolade

Nieuws 298

De tweedaagse Bio-beurs vindt plaats op 23 en 24 januari 2019 in de IJsselhallen in Zwolle. De biologische beurs is bedoeld voor iedereen die professioneel geïnteresseerd is in biologisch produceren en de verkoop van biologische producten. Er is het nodige te doen op bakkerijgebied.

Bio-beurs: lokaal graan, bakker&dokter en rauwe chocolade

Voor iedereen die professioneel geïnteresseerd is in biologisch is de Bio-beurs in Zwolle de plek om naartoe te gaan. Trends en innovaties in de biologische sector staan centraal over de hele breedte: van graan tot en met vlees, tot en met vega en vegan. Bezoekers vinden er culinaire masterclasses, inhoudelijke workshops, productinnovaties, ontwikkelingen in de mechanisatie, kennis over omschakelen. Voedselbossen lijken met een opmars bezig. Het gaat hierbij om een innovatieve landbouwmethode die optimaal gebruikt maakt van de ecologische principes van een natuurlijk bos. Biologische soja is een onderwerp.

Behalve de beurs, waar ruim 350 exposanten staan, worden diverse lezingen georganiseerd.

Lokale broodketen

In de broodsector draagt één daarvan de titel: Het graan, de molenaar en de bakker. Het opzetten van een lokale broodketen vraagt extra inspanning, meldt de organisatie. ‘Dit heeft de sprekers van deze workshop echter niet weerhouden om het gewoon te doen! Wilt u weten waarom en hoe zij dit aanpakten? Kom luisteren naar de boer, de molenaar en de bakker over hun werk en laat u inspireren.’
Sprekers zijn Ineke Berentschot (Wiebaktmee), Sven Verbeek (Molen de Twee Gebroeders), Gerard Hardeman (Gerard & Suus) en Louis Dolmans van Doornik Natuurakkers. Gespreksleider is Boki Luske van het Louis Bolk Instituut. De lezing is op 23 januari van 16.30 – 17.30 uur.

De bakker en de dokter

Foto: Biobeurs

Donderdag 24 januari van 13 tot 14 uur vindt de workshop ‘De bakker en de dokter’ plaats. Bakker Gerard Hardeman (Gerard en Suus) uit WIJK & AALBURG en leefstijlarts Trudy Vlot dagen elkaar uit in een gesprek over de zin en onzin rond gezonde voeding. Over brood, dat in het verdomhoekje staat. Over consumenten, die superfoods slikken als zoete koek. Over winkelpersoneel, dat het verschil tussen biologisch en vegan niet lijkt te weten. Maar ook over hoe je lichaam heus wel weet wanneer het in balans is, en hoe gezonde biologische voeding je beste medicijn kan zijn.

Positieve kanten van raw chocolate

Op hetzelfde tijdstip vindt in een andere zaal een informatieve lezing plaats over de health benefits van rauwe chocolade en rauwe voeding: The positive side of raw chocolate. Franziska Rosario van Lovechock B.V. neemt deze voor haar rekening.

Dutch Organic Bakery School

Bakker Gerard Hardeman geeft tevens een workshop uit naam van de Dutch Organic Bakery School. Brood is vaak het ondergeschoven kindje in de horeca. Onterecht, volgens Gerard Hardeman van de Dutch Organic Bakery School, in bezit van het EKO-keurmerk Horeca: maak het zelf – het kost minder moeite dan je denkt – en onderscheid je ermee. Hij leert je de fijne kneepjes van eigen deeg, zuurdesem, variaties en glutenvrij.

Voor het volledige programma biedt de site van Bio-beurs een overzicht.

Transitie voedselketen

De voedselketen in transitie is een andere interessante lezing, die de 23e wordt gehouden van 19 tot 20 uur. De voedselketen is volop in beweging en de grillige consument is moeilijk te volgen. Wat heeft dit voor invloed op biologische producten? En hoe sluiten biologische producten aan bij de huidige consumententrends? Tijdens de presentatie zullen we de transitie in de keten laten zien aan de hand van actuele voorbeelden en zetten we u aan tot nadenken.
Sprekers zijn Gea Bakker en Martijn Rol van Rabobank.

Bio-brexit

Zelfs de naderende Brexit staat op de ‘biologische rol’ : wat betekent de naderende Brexit voor de bio-sector? Wat is de stand van zaken van de Brexit? Waar moet u als ondernemer aan denken? Sprekers zijn Antoon Huntelerslag en Wille Brouwer van Skal Biocontrole.

 

Reageer op dit artikel