nieuws

Winnaars Oliebollentestonline.nl morgen bekend

Nieuws 7004

De uitslag van de Oliebollentestonline.nl wordt morgen, woensdag 19 december, bekendgemaakt. Per provincie wordt een winnaar gehuldigd. Alleen de beste oliebollenbakkers worden genoemd.

Winnaars Oliebollentestonline.nl morgen bekend

Wie de initiatiefnemers achter Oliebollentestonline.nl zijn, is nog altijd onbekend, al zijn via enig speurwerk op internet wel namen te achterhalen.

Representativiteit test

Via Facebook laat de organisatie weten dat het haar niet gaat om het benoemen van de slechtste oliebollen, maar zij de beste oliebol per provincie in het zonnetje wil zetten. ‘Wij zoeken niet de slechtste maar de beste. Wie dat zijn… 19 december.’

De test roept vragen op in branche. Hoe representatief is de test waarvan de organisatie anoniem wil blijven? En hoeveel kramen en bakkers zijn er daadwerkelijk getest? Er zijn bakkers getest zonder dat ze erom vroegen, dat is bekend, die bakkers heeft Bakkerswereld gesproken. Zij ontvingen achteraf een mail dat hun oliebollen zijn opgehaald.

Ter vervangingen van eerdere test

Ook leggen de initatiefnemers uit waarom Oliebollentestonline.nl in het leven is geroepen. ‘Zoals niemand ontgaan is, is de AD oliebollentest aan zijn einde gekomen, mede door onrechtvaardigheden en bakkers en kraamhouders die zich geschoffeerd en verkeerd beoordeeld voelen. Het is onze bedoeling een eerlijke, objectieve test te maken. We hebben geen winstoogmerk, wij hoeven geen kranten te verkopen, geen advertenties verkopen enz. Wij vinden het simpelweg leuk om in onze vrije tijd een eerlijke oliebollentest te organiseren.’

Oliebollentest vanuit branche

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC), de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) en de Stichting Ambachtelijke Bakkerij (SAB) concludeerden eerder dit jaar dat een oliebollentest vanuit de branche niet financieel haalbaar is.

Uit een poll die de drie branchepartijen deze zomer hielden onder 231 bakkers, bleek dat 70 procent een nieuwe opzet van een oliebollenwedstrijd ziet zitten. Reden voor de NBC, NBOV en SAB om de wensen van de bakkers verder in kaart te brengen en de haalbaarheid van een nieuwe opzet te beoordelen.

Een uitgebreide betrouwbare test uitvoeren en goed uitpakken met promotie is kostbaar. Naast de eigen financiële bijdragen van de initiatiefnemende partijen, bleek dat er helaas onvoldoende draagvlak is om de kosten van dit project te dragen. Het plan uitkleden was geen optie, omdat dat ten koste zou gaan van de beoogde kwaliteit van de opzet en de landelijke media-aandacht. Vandaar de conclusie: vanuit NBC, NBOV en SAB wordt namens de branche dit jaar geen oliebollenwedstrijd georganiseerd.

Communicatie adviseur Elice Verbunt van het NBC geeft aan dat er ook voor 2019 geen plannen zijn voor een oliebollentest vanuit de branche vanwege het kostbare financiële plaatje.

Reageer op dit artikel