nieuws

Toet prolongeert titel beste oliebollenbakker Echte Bakkersgilde

Nieuws 1354

Toet, De Echte Bakker is voor de tweede keer op rij de winnaar van de landelijke Oliebollencompetitie van het Echte Bakkersgilde. Een knappe prestatie van Jan Toet die dit jaar ook al tweede werd met zijn roomboteramandelstaven.

Toet prolongeert titel beste oliebollenbakker Echte Bakkersgilde
Foto’s: Echte Bakkersgilde

Steenbergen met twee winkels in Meppel behaalde de tweede plaats en laat zien dat zijn oliebollen een constante topkwaliteit hebben met deze vierde top drie notering op rij. Nijkamp, De Echte Bakker met winkels in Holten en Zutphen werd derde en viert hiermee een bijzonder lustrum. Hij behaalde voor de tiende keer op rij de top drie met al zes keer een eerste plaats.

Gave kick!

Jan Toet werd wakker gebeld door de keurmeesters en kon het goede nieuws niet zo snel bevatten. Een half uur later was hij dolblij. ‘Dat mijn oliebollen als beste beoordeeld worden door twee Meesters Boulanger die toonaangevend zijn in onze branche, dat geeft mij een super gave kick!’, roept Jan Toet. Wietse Schiere: ‘Deze oliebollen zijn fantastisch. De structuur was mooi, de vulling was goed verdeeld en de oliebollen waren heel smaakvol.’

De keuring

De afgelopen weken konden alle Echte Bakkers van Nederland hun oliebollen laten keuren door de vakjury bestaande uit de Meesters Boulanger Mark Plaating van Zeelandia en Wietse Schiere van Koopmans Meel en de keurmeester van het NBC, Ruud Geven. Meester Boulanger Mark Plaating: ‘In de voorrondes hebben we vaak gewezen op de smaakbalans en de deegontwikkeling. Over de top drie in de finale was geen enkele discussie, dit waren perfecte bollen.’

In de voorrondes zijn in totaal 93 keer oliebollen ingezonden door 52 Echte Bakkers. De vakjury beoordeelde elke inzending op vaktechnische onderdelen. De beste acht bakkers hebben gestreden in de finaleronde en daar zijn de oliebollen van Jan Toet, Willem Steenbergen en Martin Nijkamp als beste uitgekomen.

Finalisten

De finalisten die buiten de prijzen vielen, maar wel zeer goede 5-sterren oliebollen in hun winkels verkopen zijn de Echte Bakkers: Ad Bos te Ochten, De Korenaar te Surhuisterveen, Gommans te Sevenum, Van der Veer te Barneveld, en Vonk te Bunnik.

Reageer op dit artikel