nieuws

Oliebol is al wat de klok slaat

Nieuws 1192

31 december is al wat de klok slaat de oliebol. De AD Oliebollentest wordt node gemist, landelijke media zoeken naar alternatieven. In Friesland is de oliebollenproductie bij de bakkers daar weer in volle gang na problemen met het waternet gisteren. Individueel kampt een enkele bakker met een technisch probleem aan de apparatuur,  maar over de grote linie is het vandaag: vuurwerk.

Oliebol is al wat de klok slaat
Foto: Koos Groenewold

De productie van de oliebol is al een paar dagen in volle gang. Met het weekend ertussen heeft een enkele bakker even op adem kunnen komen, maar vele collega’s hebben de oliebol de afgelopen dagen al aan de mens gebracht. De een volop, de ander als aanloop naar vandaag door de klanten zaterdag en zondag alvast te laten proeven van wat vandaag krokant uit het vet moet komen.

AD-test wordt gemist

De AD Oliebollentest wordt bij zowel consumenten als bakkers node gemist. De bevindingen nu worden wat bij elkaar geharkt. Vorig jaar was het nog zo simpel, schrijft de NOS op haar site. ‘Je keek aan het eind van het jaar in de krant en dan wist je waar je in de buurt lekkere oliebollen kon kopen. Maar nu is alles anders, want het AD besloot afgelopen zomer na veel kritiek om te stoppen met smaaktests. Bye bye nationale oliebollentest.

Het is bij de NOS ook niet onopgemerkt gebleven dat er een nieuwe test is geïnitieerd. Gelukkig zijn overal oliebol-enthousiastelingen opgestaan om de leemte op te vullen, schrijft de omroep. Daarbij duidt de NOS op Oliebollentestonline.nl waarbij twaalf liefhebbers samen met twee experts oliebollen per provincie testten.

Ook verwijst de NOS naar het Nederlands Bakkerij Centrum, met de zin dat deze ‘prijzen uitdeelde prijzen aan 38 bakkers: ‘Bekroond met Goud’.

Friesland problemen met het waternet

Gisteren kampte de provincie Friesland met problemen aan het waternet. Die zijn inmiddels verholpen, maar hebben wel gevolgen gehad voor de oliebollenproductie in de provincie.

Bakkerij Venema Food in Sneek was net begonnen aan het bakken van oliebollen en appelbeignets voor supermarktketen Poiesz in het noorden van het land, toen er ineens geen water meer was. Het bedrijf liep een achterstand van 50.000 oliebollen op. ‘Er zit natuurlijk veel water in oliebollenbeslag’, zegt eigenaar Stephan Venema tegen Omrop Fryslân. ‘De jongens kwamen bij me: ‘Hé, er is geen water meer.’

Stephan Venema
Foto: Venema

Nadat er weer water was, heeft Venema Food de druk wat verder opgevoerd om de oliebollen in de winkels te krijgen. Venema: ‘Ze zijn altijd al vers, maar nu wel heel vers. Ik denk dat ze warm de winkel in gaan.’

Grootste oliebollenbakkerij Gelderse Vallei

Echte Bakker Van der Veer pakt het groots aan met de oliebollenverkoop dit jaar. De bakker, met winkels in Ede en Barneveld, heeft een speciale oliebollenbakkerij in Barneveld geopend. ‘De grootste van de Gelderse Vallei.

Met de bedrijfsbus worden de oliebollen vervoerd tussen de oliebollenbakkerij en de winkels in Barneveld en Ede.

Lees ook

Lees ook

 

Reageer op dit artikel