nieuws

Eerste Nederlandse Bagel Blond komt uit Leiden

Nieuws 506

Het eerste Nederlandse bier gebrouwen van bagels is een feit. Het is een 100 procent Leids product geworden dat niet alleen erg lekker is maar ook nog eens duurzaam geproduceerd, zo melden de makers Frank Zweerus van de ambachtelijke bagelbakkerij BetterBagels en Jan Willem Fukkink van de Leidsche Bierbrouwerij.

Eerste Nederlandse Bagel Blond komt uit Leiden
Het nieuwe Leidsch Bier, gemaakt van rest-bagels. Foto: Leidsch Bier

De introductie van Bagel Blond vindt plaats op donderdag 20 december bij Café MeneerJansen aan de Nieuwe Rijn. Het bier zal aansluitend enige tijd op de tap beschikbaar blijven bij dit speciaalbiercafé in hartje Leiden.

Daarnaast zal het bier verkrijgbaar zijn (in gesloten fles) bij BetterBagels en de betere bierspeciaalzaken in Leiden. Bagel Blond is een fris, bloemig bier gebrouwen met toevoeging van moerbeien en honing van een lokale imker. Dat geeft het bier een echt unieke smaak. Het heeft een alcoholpercentage van 5% en wordt op bijzondere wijze gebrouwen van bagels.In het kort gezegd komt het brouwproces van bier neer op het eerst onttrekken van suikers uit granen, om die vervolgens smaakvol te laten vergisten tot een lekker alcoholhoudend biertje. Als dit kan met granen, dan moet het ook kunnen met bagels (tenslotte ook gemaakt van granen) dat moet de gedachte zijn geweest van de mannen achter dit nieuwe bier.

Jarenlange samenwerking

Frank Zweerus van de ambachtelijke bagelbakkerij BetterBagels en Jan Willem Fukkink van de Leidsche Bierbrouwerij werken al enkele jaren samen. Betterbagels maakt namelijk al sinds 2013 met regelmaat bagels van bierbostel. Zo wordt het overgebleven graan genoemd nadat er bier van is gemaakt. Dit restproduct van de brouwerij zit nog barstensvol vezels en eiwitten. Door dit in het deeg te verwerken ontstaat een heerlijke vezelrijke bagel van het restproduct van het brouwproces. Bij het brouwen van Bagel Blond gebeurt juist het omgekeerde en wordt er bier gemaakt van overgebleven bagels. De cirkel van recycling is daarmee letterlijk rond.

Zweerus vertelt: ‘Omdat BetterBagels een vers product is, ontkom je er niet aan dat er soms wat overblijft. Daarom zoeken wij naar de beste vormen om deze reststromen zo waardevol mogelijk te verwerken. Er gaan regelmatig bagels naar een zorgboerderij en worden er ook heerlijke BagelChips van gemaakt. We snijden dan de overgebleven bagels in dunne plakjes, kruiden ze, en drogen ze met de restwarmte van de ovens, die trouwens CO2 neutraal verwarmd worden. Veel recycling komt in praktijk vaak nog neer op ‘down-cycling’. Wij streven naar ‘up-cycling’, een proces waarbij van de reststroom opnieuw een product van zeer hoge kwaliteit wordt gemaakt. Dat doen we nu dus door dit heerlijke Bagel Blond te brouwen van left-over bagels.’

Reststromen terugdringen

Fukkink van de Leidsche Bier brouwerij vervolgt: ‘Het is mooi om met deze samenwerking de reststromen terug te dringen. Vroeger was dit heel gebruikelijk. In de 15e eeuw haalde bakkers massaal hun gist van brouwerijen en was er een levendige handel in bierbostel. De Leidse ‘Bostelbrug’ tussen het Kort Rapenburg en de Prinsessenkade herinnert ons nog dagelijks aan deze eens zo gebruikelijke handel in bierbostel. Het zou heel mooi zijn als elke brouwerij zijn eigen bakkerij zou ‘adopteren’ om dit soort samenwerkingen weer nieuw leven in te blazen.’

Foto's

Reageer op dit artikel