nieuws

BI slaat eigen weg in op Horecava 2019

Nieuws 781

Het Bakery Institute (BI) uit Zaandam staat komende januari als zelfstandige organisatie op de Horecava. BI stapt daarmee af van de Bakkerij van de (v)Oorsprong en slaat een eigen weg in. Het opleidingsinstituut focust daarbij op productie, demonstraties en showstukken.

BI slaat eigen weg in op Horecava 2019
(Oud-)studenten runnen de bakkerij op de Horecava 2019. Foto’s: BI

Het Bakery Institute richt zich van 7 tot en met 10 januari 2019 op de Horecava specifiek op de vaktechnische aspecten van het bakkersvak, met de onderdelen: productiebakkerij, demonstraties en showstukken. Daarmee stapt het af van de Bakkerij van de (v)Oorsprong.

‘Bakery Institute heeft met veel plezier de organisatie in handen gehad, maar stopt het initiatief graag op het hoogtepunt’, laat directeur Tamara Hoogerwaard van het particuliere opleidingsinstituut weten.

Misson succeeded

In overleg met de organisatie van Horecava hebben BI en de andere partners besloten om de Bakkerij van de (v)Oorsprong in haar huidige formule af te sluiten onder het motto: mission succeeded. Hoogerwaard: ‘Het collectief is in 2015 is gestart met als doel om de bakkerijbranche te enthousiasmeren voor de horeca en andersom. Dat is gelukt: er komen meer bakkers op de beurs dan eerder en hal 12 laat een toenemende aanwezigheid zien van bakkerij-partners.’

Volgens de directeur is de Bakkerij van de (v)Oorsprong in de afgelopen 4 jaar ‘van kneuterig initiatief geëvolueerd naar een serieuze eye-catcher en publiekstrekker in de hal. Het bleek bovendien een kraamkamer voor partners die in latere jaren zelfstandig aan de beurs deelnamen. Bakery Institute heeft met veel plezier de organisatie in handen gehad, maar stopt het initiatief graag op het hoogtepunt.’

Wat wel in januari 2019?

Het particuliere opleidingsorgaan voor de bakkerij richt zich op de kernactiviteiten van het instituut. Elke dag vinden er demonstraties plaats door de docenten van Bakery Institute. Onder andere over de thema’s bierbrood, vormbonbons, macarons en eclairs. Uiteraard aansluitend op het thema van de hal: koffie en thee. Daarnaast staan het runnen van een bakkerij en het maken van showstukken centraal.

Studenten runnen bakkerij in Hal 12

Studenten van het BI runnen een productiebakkerij waarin ze producten voor zowel de patisserie als boulangerie maken. Bezoekers kunnen er een kijkje nemen, hun verhalen aanhoren en het ambacht zien en proeven. Hoogerwaard: ‘Bakery Institute heeft inmiddels zo’n 160 mensen opgeleid richting een nieuwe carrière in de bakkerij: van pensioenadviseur, makelaar en beroepsmilitair, tot stukadoor, kok en patholoog-anatoom. In een periode van 9 weken worden ze klaargestoomd voor een nieuw vak. De verhalen van deze carrièreswitchers spreken stuk tot stuk tot de verbeelding en passen in een brede maatschappelijke ontwikkeling die wij zien op het gebied van werk en mobiliteit. Tijdens Horecava runnen de studenten van de 9-weekse opleiding een bakkerij.’

Demo’s door toppers

François Brandt en Hans Heiloo werken aan een sierstuk.

Een lust voor het oog zijn de demonstraties die topboulangers en -patissiers François Brandt, Hans Heiloo, Michel Schröder, Tom van de Veen en Gerrit Hückriede laten zien in Hal 12.

‘Patisserie, boulangerie en chocolade zijn natuurlijk fantastisch voor consumptie, maar je kunt er ook indrukwekkende showstukken van maken. Dit bewijzen de professionals die speciaal voor Horecava vier dagen lang werken aan een divers spektakel van showpieces’, legt Hoogerwaard uit.

Op maandag en dinsdag zijn Michel Schröder en Gerrit Hückriede aan het werk. Beiden zijn lid van het Boulangerie Team. Samen met Hans Heiloo deed Michel Schröder dit jaar mee met de IBA Cup op de IBA in München en maakten ze een indrukwekkend showstuk in het thema ‘Universum’.

Gerrit Hückriede is aspirant lid van het Boulangerie Team en ook deze jonge bakker is fanatiek in de wedstrijden, zoals vorig jaar op de Sirha in Lyon.

Spektakel met brood en patisserie

Tom van de Veen laat zijn vakmanschap als patissier zien.

François Brandt, wereldkampioen sierstukken, is woensdag 9 januari aan de slag met een spektakel van brood. De van oorsprong Franse bakker traint en coacht verschillende aspirant-bakkers voor wedstrijden over de hele wereld.

Donderdag 10 januari is het de beurt aan Hans Heiloo en Tom van de Veen. Deze heren waren collega’s in het Dutch Pastry team. Tom van de Veen werkte in diverse sterrenzaken waaronder De Librije en deed mee aan de Pascal Caffet Trophee. Inmiddels heeft hij zijn eigen bedrijf Bontom.

Hans Heiloo werkte op prestigieuze plekken, waaronder het Amstel Hotel. Op dit moment is hij docent bij Bakery Institute, waar hij zich meer toelegt op het lesgeven in brood. Sinds kort is hij lid van het Boulangerie Team. Voor Horecava duikt hij opnieuw in de wereld van indrukwekkende showpieces van chocolade.

Geïnteresseerden kunnen zich melden bij het BI voor gratis toegangskaarten (info@bakeryinstitute.nl – zolang de voorraad strekt).

 

Proef alvast wat sfeer

Proef alvast wat sfeer

Foto's

Reageer op dit artikel