nieuws

Actie Nachtbrood moet Lijnema aan nieuwe broodautomaat helpen

Nieuws 1010

De actie Nachtbrood in Groningen moet Warme Bakker Lijnema aan een nieuwe broodautomaat helpen. Het apparaat werd in het weekend van 18 november compleet vernield door vandalen. Gebruikers en omwonenden willen de service in de benen houden en startten een inzamelingsactie.

Actie Nachtbrood moet Lijnema aan nieuwe broodautomaat helpen

Het spijt ons te moeten schrijven dat dit het einde is van de broodautomaat! Vanmorgen is hij (voor de tweede keer) opengebroken, en nu hebben ze alles eruit gesloopt!
Hierbij is het extra stukje service wat wij konden verlenen, helaas verleden tijd. We danken u allen voor het gebruikmaken van de automaat op een normale manier en zien u graag in onze winkel van 08.00 uur tot 18.00 uur. Behalve De ROTZAKKEN die dit hebben veroorzaakt.’

Emotioneel afscheidsbericht

Dit emotionele bericht plaatste Warme Bakker Lijnema een week nadat hun broodautomaat in de buurt van het UMCG-ziekenhuis werd opengebroken en vernield. Brood weg, geld weg en ergo: het apparaat onbruikbaar. Het deed twintig jaar dienst.

Fietje Lijnema laat klanten en de lokale media weten dat het einde verhaal is. Er komt geen nieuw apparaat. Repareren bleek onmogelijk en een nieuwe kost zoveel dat de bakker de automaat voorgoed vaarwel zegde.

Ex-nachtburgermeester start actie

Maar dat gaat de gebruikers en buurtbewoner van de wijk Oosterhamrikkade te ver. Zij, stappende studenten en taxichauffeurs tappen geregeld iets uit de automaat, die Fietje Lijnema dagelijks een paar keer bijvulde. Ex-nachtburgemeester Chris Garrit die als nachtburger eveneens houdt van de service van de bakker, bedacht de actie Nachtbrood. Hij overlegde met de bakker en besloot de actie op te zetten. Een nieuwe automaat mét camerabewaking kost 10.000 euro. Via de  en via Nachtbrood kan iedereen doneren.

‘De automaat leeft!’

‘Het loopt goed!’, zegt Garrit in de regionale media. Dat zegt ook Fietje Lijnema van de bakkerij. ‘De automaat leeft! Via Facebook heb ik honderden reacties gekregen en ook de actie van Garrit is in trek.’

Mensen die willen helpen, kunnen een email met de hoogte van het giftbedrag mailen naar chrisgarrit@gmail.com. Er volgt dan een betaalmail en verdere info. ‘Ik zal vervolgens zorgen dat het bedrag bij deze onderneemster terecht komt. Anoniem mag natuurlijk ook. We voorzien de schenkers natuurlijk inzage in de donatie en een vers nachtbroodautomaat openingsfeest.

Bosje bloemen

Fietje Lijnema (59) heeft ook wel eens een bosje bloemen of een lief briefje in de automaat gevonden. Maar de broodautomaat heeft ook een sterke aantrekkingskracht op vandalen. Zo werd hij ooit met een verkeersbord geramd. De boosdoeners hadden het voorzien op een plakje suikerbrood.

Fietje bestiert de bakkerij aan de Oosterhamrikkade sinds 1989 samen met haar man Bert (52). De zaak werd opgericht in 1934 als bakkerij Bel en werd overgenomen door Horst. ,,Wij zijn workaholics, hier kunnen we ons ei in kwijt. Het is een sociaal vak, we zijn een klein dorpje in de stad.’

In 1997 was het een nieuwigheidje

De automaat heeft Lijnema sinds 1997, toen de winkels nog beperkt open waren. Het was een nieuwigheidje, ook de bakker in de Rijnstraat had er een. Toen die ermee ophield, kreeg Lijnema zijn automaat. De onderdelen daarvan kwamen altijd van pas als er iets kapot was, behalve deze keer.

 

Reageer op dit artikel