nieuws

Tritordeum wint award ‘Better for You Ingrediënt’ in Londen

Nieuws 613

Tritordeum heeft dinsdag 27 novemer in Londen de eerste prijs gewonnen in de categorie ‘Best Better-for-You Ingredient of the Year’. Een vakjury heeft de nog relatief nieuwe graansoort als beste ingrediënt verkozen voor voedselproducenten die ‘better-for-you’-producten willen ontwikkelen.

Tritordeum wint award ‘Better for You Ingrediënt’ in Londen

De vakjury – bestaande uit 24 experts –  verkoos tritordeum tijdens Food Matters Live tot ‘Best Better-for-You Ingredient’, naast nog 5 andere finalisten die streden om deze Award. Uiteindelijk won tritordeumFood Matters Live is een toonaangevende internationale beurs op het gebied van voedselinnovatie.

De nieuwe, natuurlijke graansoort wordt veel voordelen toegedicht voor de boer, consument en het milieu. Ze wordt beschouwd als een gezond alternatief voor tarwe vanwege haar nutritionele agronomische en organoleptische voordelen. Deze graansoort is geschikt in vele toepassingen zoals brood, bier, pasta, pizza.

Wat de wedstrijd behelst

De Food Matters Live awards worden toegekend in 12 categorieën. Er wordt erkenning gegeven aan de belangrijkste innovatieve ontwikkelingen in de voedingsmarkt. De prijswinnaars laten zien dat de nieuwste innovaties de trend versterken naar duurzame en gezondere voeding.

Introductie van tritordeum in Nederland

De  Maastrichtse bakker Frank van Eerd (Bisschopsmolen) heeft tritordeum in 2017 op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Zijn tritordeumbrood geeft de wielrenners van LottoNL-Jumbo en Sunweb onder meer de kracht om prachtige prestaties neer te zetten. Dit vanwege de hoge voedingswaarde, de goede verteerbaarheid en het lage percentage onverteerbare gluten. Frank van  Eerd is onlangs voor de 2de keer opgenomen als Gamechanger in de Food100. Diverse ambachtelijke bakkers en de 720 winkels van Albert Heijn leveren dit brood al in Nederland.

Kruising van durum en wilde gerst

Tritordeum is een natuurlijke kruising van durumtarwe en wilde, Chileense gerst; dit graan is in de jaren 70 door een Spaanse universiteit ontwikkeld om de boeren aldaar een gewas te bieden dat goed tegen droogte kan. Het is een robuust gewas en minder bevattelijk voor ziekten en schimmels dan bijvoorbeeld tarwe. Hierdoor is het ook zeer goed biologisch te telen. Ruim 70 procent van de oogst is biologisch. Het fair-pricing-principe en de traceerbaarheid garandeert het inkomen van de boer en voorkomt speculaties en handel.

Tritordeum in Europa

De Award

Tritordeum is in Europa bezig aan een opmars. Door een duidelijk onderscheid in smaak, structuur en nutritionele waarden is dit innovatieve gewas een kans voor de ontwikkeling van nieuwe producten. Tritordeumbrood heeft een gele kruim en een korte bite. De smaak is nootachtig en heeft een zoete ondertoon er is een duidelijk onderscheid in vergelijk met andere graansoorten.

Het graan wordt succesvol geteeld in Spanje, Italië en Zuid Frankrijk. In Nederland is als proef een aantal hectare met tritordeum ingezaaid door de telers van Kollenberger Spelt We zijn erg benieuwd of de zomer weer zo droog en warm wordt. Dan zullen de telers in Limburg zeker een goede oogst hebben.

Het is niet de eerste prijs die tritordeum dit jaar in de wacht sleept overigens. In juni won het graan de Sustainability Award in categorie Ingredient.

Reageer op dit artikel