nieuws

Team Haafs wint BakkersVakWedstrijden 2018

Nieuws 1543

Team Bakkerij Haafs uit Haren wint de BakkersVakWedstrijden van 2018. De spanning was om te snijden bij de uitreiking woensdagavond in Drachten. Bakker Alex Jacobs van het team kan zijn geluk niet op.

Team Haafs wint BakkersVakWedstrijden 2018
Team Haafs _ Alex Jacobs

‘Dit betekent ontzettend veel, dit is onze eerste grote prijs. Hier hebben we ontzettend hard aan gewerkt’, zegt Alex Jacobs, bakker bij Bakkerij Haafs in Haren, terwijl hij de grote wisseltrofee nog natrillend van geluk vasthoudt. ‘Het is echt een teamprestatie. We hebben met zo’n vijftien man drie weken lang iedere dag wel zes uur getraind, het is ontzettend mooi.’

Geduchte tegenstanders

Haafs nam het op tegen geduchte tegenstanders. De winnaar werd op de voet gevolgd door Team De Korenaar van Echte Bakker De Korenaar uit  Surhuisterveen, en Team Verba van Bakkerij Verba in Brakel.

Tegelijkertijd haalde een aantal concurrenten van eerdere jaargangen de top tien dit jaar nét niet doordat één van de producten die zij moesten inzenden voor de Top Tien niet voldeed aan de voorwaarden. Veelal waren de producten niet of niet goed afgewogen (te zwaar of te licht) en konden daardoor niet worden beoordeeld. Zo zagen geoefende en kampioenswaardige bakkers de Kampioensbokaal aan hun neus voorbij gaan.

Top Tien

1. Team Haafs – Bakkerij Haafs – Haren
2. Team De Korenaar – Echte Bakker De Korenaar – Surhuisterveen
3. Team Verba – Bakkerij Verba – Brakel
4. Jacob Heemstra – Echte Bakker Piet Haaksma – Sneek
5. Team Boonstra – Bakkerij Boonstra – De Knipe
6. Team Nollen (ex aequo) – Bakkerij Nollen – Eibergen
6. Team Schepers (ex aequo) – Echte Bakker Herman Schepers – Sleen
8. Team van der Kloet – Bakkerij van der Kloet – Franeker
9. Team De Seelse Bakker – De Seelse Bakker – Doorwerth
10. Team Pots – Echte Bakker Pots – Rolde

Top Vijf en Talent van het Jaar

Team Bakkerij Verba werd in de banketklasse winnaar van de Banketbakkers Top 5.  De ‘Verbaianen’ gingen met een kofferbak vol bekers naar huis, grapte presentator Arno van der Heyden op, zodra een van de medewerkers weer het podium op kwam om een trofee in een van de klasse op te halen.

Talent van het jaar 2018 is Britt Brukker geworden, zij werkt bij Bakkerij Haafs. Margje Steenbergen – eveneens werkzaam bij Bakkerij Haafs -werd tweede en Romee Kruidenier van bakkerij Bi’j Ons in Haaksbergen haalde de derde plaats in de categorie Talent van het Jaar. Het wedstrijdprogramma voor deze klasse bestond uit het maken van chocolade brownies, een assortiment roomboterkoekjes en getoerd gerezen producten.

 

Innovatietrofee voor Team Albert

De après ski-taart van Team Albert wint de Innovatietrofee. Foto: AMR

De innovatietrofee ging naar Team Bakker Albert uit Zeist. Vol trots kwam Albert zelf op het podium om de trofee op te halen. Dit jaar moest gebruik worden gemaakt van kaas. In deze vernieuwende klasse moet de bakker zelf een originele naam voor het product bedenken, een recept leveren, dat netjes uitwerken, netjes werken met de bereiding en eventueel aangeven hoe het product moet worden geserveerd. Ook de verpakking kan meewegen in de beoordeling.

Team Albert stelde een apr1es ski-taart samen van getoerd gerezen deeg in laagjes, gevuld met Oostenrijkse kazen, aardappel, ui en spekjes. De presentatie onder een glazen stol met daarbij de receptuur, ingrediënten en begeleidende wijn, zorgden voor de overwinning.

Aantal inzendingen

Het aantal inzendingen was met 140 deelnemers wat lager dan vorig jaar, er werden iets minder dan 1.200 producten gekeurd. Opvallend dit jaar was dat er meer bakkerijen als team meededen en er minder individuele inschrijvingen waren. Het deelnemersveld was daardoor iets kleiner dan eerdere jaren.

Uiteindelijk was het Team Bakkerij Haafs die in het goedbezochte Fries Congrescentrum winnaar werd van de Kampioensbokaal voor de beste brood-, koek- en banketbakker BakkersVakWedstrijden 2018. ‘De jury is van mening dat de inzendingen verrassend, boeiend en enerverend waren’, zegt woordvoerster Helma Elemans namens de wedstrijdcommissie.

Goed afwegen

Wat de jury is opgevallen is dat meer producten dan in eerdere edities niet voldeden aan de voorwaarden. Daar is dit jaar strenger op gelet. Vooral het gewicht van de inzendingen viel nogal eens buiten de marges. ‘We krijgen de indruk dat bakkers het wegen soms overgeslagen hebben’, zegt Nico Bloem, Baktechnisch adviseur van Meneba-Dossche Mills en één van de drie leden van de Permanente Wedstrijd Commissie (PWC) die de jurering permanent volgt.

De winnende tafel van Team Haafs. Foto’s: Piet Haaksma

Als tip voor volgende wedstrijden adviseert de jury dat de inzenders zich goed te verdiepen in de opdracht, die beschreven staat in het wedstrijdboekje. Ook training blijft nodig, zegt Bloem. ‘Dit jaar is vlechtbrood weer een kampioensklasse. Je ziet dat niet veel bakkers dit geregeld maken, het vraagt oefening om een 3, 4 of 5-vlecht te maken.’

Twee sierstukken – Van der Most wint

De trofee in de categorie Sierstukken ging naar Team Bakkerij van der Most uit Lemelerveld. Voor de sierstukken was het thema dit jaar Leeuwarden Culturele Hoofdstad. Een sierstuk moest gemaakt zijn van chocolade, brooddeeg of suikerwerk, zolang het uit 90 procent eetbare producten bestaat. Oneetbare onderdelen mogen alleen ter ondersteuning worden gebruikt.

39 wedstrijdklassen

Er waren dit jaar 39 wedstrijdklassen. Per klasse kon iedere deelnemer een eerste prijs met lof, eerste prijs, tweede of een derde prijs behalen.
De puntenverdeling daarvoor is als volgt:
vanaf : 85 punten : 1ste prijs met lof
vanaf : 80 t/m 84 punten : 1ste prijs
vanaf : 75 t/m 79 punten : 2de prijs
vanaf : 71 t/m 74 punten : 3de prijs

Trofeeën

Per klasse zijn de volgende trofeeën behaald:

Krokantbrood trofee     Team Bakkerij Schepers, Sleen Echte Bakker Herman Schepers 155

Sinterklaas trofee            Team Bakkerij Verba, Brakel      Bakkerij Verba  119

Innovatie trofee              Team Bakker Albert, Zeist           Bakker Albert    75

Oud en Nieuw trofee     Stephan Venema, Sneek             Venemafood BV              147

Chocolade trofee            Team Albertema, Peize Albertema          175

Koek trofee       Team Vreugdenhil, Maasdijk     Bakkerij Vreugdenhil     156

Sierstuk trofee Team Bakkerij van der Most, Lemelerveld           Bakkerij van der Most   94

Taart trofee       Team Bakkerij Verba, Brakel       Bakkerij Verba  166

Busbrood trofee              Team E. van Leeuwen, Kerkdriel              Bakkerij van Leeuwen   160

Mediteriaansbrood trofee          Team C. Breimer, Lemmer           Breimer’s Bakkerij           154

Vloerbrood trofee          Team Bakkerij Schepers, Sleen Echte Bakker Herman Schepers 154

Kleinbrood trofee            Gerrit Huckriede, Enschede       Bij Robèrt           165

Meergranen trofee        Team Bakkerij Haafs, Haren        Bakkerij Haafs   148

Korstdeeg trofee             Jacob Heemstra, Sneek Echte Bakker Piet Haaksma         135

Talent van het jaar          Britt F. Brukker, Groningen        Bakkerij Haafs   247

Vruchtenbrood trofee   Team Vreugdenhil, Maasdijk     Bakkerij Vreugdenhil     153

Stukswerk trofee            Team Bakkerij Verba, Brakel      Bakkerij Verba  165

Cake trofee        Team Bakkerij Verba, Brakel       Bakkerij Verba  162

Verwentrofee   Team Bakkerij van der Most, Lemelerveld           Bakkerij van der Most   143

Roggebrood trofee         Piet Heslinga, Zwaagwesteinde Bakkerij Heslinga smulpaleis       76

Suikerbrood trofee         Jacob Heemstra, Sneek Echte Bakker Piet Haaksma         81

Reageer op dit artikel