nieuws

Nog plek voor tien bedrijven in opleidingstraject ‘Ambitie in Ondernemen’

Nieuws 777

Het Sociaal Fonds kan nog tien bedrijven subsidiëren, die het opleidingstraject ‘Ambitie in Ondernemen’ willen volgen. Bakker-ondernemers die geïnteresseerd zijn, kunnen daarvoor contact opnemen met het Genootschap voor de Bakkerij. ‘Wie het eerst komt, het eerst maalt’, aldus voorzitter Geale de Haan.

Nog plek voor tien bedrijven in opleidingstraject ‘Ambitie in Ondernemen’
Foto: VMN

Het Genootschap omarmde in het voorjaar van 2018 het opleidingstraject  waarbij ondernemers – door het volgen van een inmiddels bewezen traject wat in België tot succes heeft geleid – , andere ambitieuze bakkerij-ondernemers kan ondersteunen en stimuleren om hun bedrijfsvoering naar een hoger plan te tillen. Het programma, dat een maatwerktraject is, wordt deels gesubsidieerd door het Sociaal Fonds.

‘Ik kreeg een spiegel voorgehouden’

Inmiddels heeft een aantal ondernemers het traject gevolgd met een coach aan hun zijde en zij zijn zeer positief over het pilotprogramma. Zo kregen de bakkers Harm Lamers en Jack de Wit volgens eigen zeggen een spiegel voorgehouden en zij kunnen nu – ieder op hun eigen manier – verder met de onderneming. Lamers heeft meer structuur gekregen en De Wit heeft geleerd juist wat afstand te nemen.

Harm Lamers: ‘Samen met een collega ben ik in het opleidingstraject gestapt en dat heeft ons echt heel ver gebracht. Zelf heb ik geleerd dat ik helemaal niet planmatig aan het werk was en ik heb geleerd structureel de zaken aan te pakken.’

Hulp bij het maken van strategische beslissingen

‘Ambitie in Ondernemen’ (AiO) is een samenwerking met Interventietraject JADS, VU Amsterdam, Antwerpen Management School (AMS) en MKB Nederland. Kartrekker van het project is hoogleraar Arjen van Witteloostuijn, die in België al succes boekte met dit programma. Ondernemers worden op een wetenschappelijke manier bij allerlei vraagstukken begeleid bij het maken van strategische beslissingen.

Arjen van Witteloostuijn
Foto: KNAW

Door persoonlijke gesprekken, benchmarking en coaching wordt de deelnemers richting gegeven die hen helpen bij hun specifieke hulpvraag. Die hulpvraag kan volgens de professor van alles zijn: ‘Ik wil groeien, maar het lukt niet. Hoe komt dat? Mijn marges blijven ondanks groei gelijk, hoe kan ik dat veranderen? Ik wil internationaliseren, waar moet ik beginnen? Ik wil mijn bedrijf overdragen, maar hoe en aan wie? Mijn bedrijf verkeert in zwaar weer, ik zit in de problemen. Wat kan ik hier aan doen?’

Duidelijke analyse van het bedrijf

‘Tijdens drie intensieve gesprekken maken we een duidelijke analyse van jouw onderneming: de huidige situatie en de nieuwe uitdagingen. Op basis van die informatie bekijken we de sterke, maar ook de minder sterke punten van jou als ondernemer en van je bedrijf. Daarna stellen we een actieplan op om verder succesvol te kunnen ondernemen. Dankzij ons team van deskundigen, kunnen we een sterk individueel begeleidingstraject opstellen. De gemiddelde doorlooptijd duurt 3 à 4 maanden, wat maakt dat je de actiepunten snel kan uitvoeren’, aldus de hoogleraar.

Meer informatie

Ondernemers/eigenaren of leidinggevenden die ook aan dit traject willen deelnemen, kunnen contact opnemen met het Genootschap voor de Bakkerij. Bellen kan ook met Ronald Menting: 06 26 49 80 55

 

 

Reageer op dit artikel