nieuws

Leerlingen Scalda College aan de slag met Zeeuwse streekproducten

Nieuws

Leerlingen van Scalda College voor Brood en Banket in Middelburg gaan op maandag 5 november bakken met Zeeuws Vlegelmeel en andere Zeeuwse grondstoffen die in de bakkerij gebruikt kunnen worden. De leerlingen testen tijdens deze dag oude en nieuwe oogst Zeeuwse Vlegel en gaan een aantal nieuwe streekproducten maken. Zo zullen er gevulde volkorenkoeken en rozijnen appelslofjes worden gebakken van Zeeuws Vlegelmeel.

Leerlingen Scalda College aan de slag met Zeeuwse streekproducten

Vooraf krijgen de leerlingen les over de Zeeuwse Vlegel, Zeeuwse streekproducten en de kansen en mogelijkheden voor bakkers om meer met producten uit de eigen streek te doen. Zeeland heeft veel moois te bieden als het om streekproducten gaat en het is goed dat bakkerijleerlingen hier al vroeg kennis mee maken.

Milieuvriendelijk geteeld

Alle tarwe voor het Zeeuwse Vlegelbrood is in Zeeland op een milieuvriendelijke wijze geteeld. Dit houdt in dat na opkomst van de tarwe geen bestrijdingsmiddelen tegen ziekten, plagen en onkruid zijn toegestaan. In plaats van kunstmest wordt dierlijke mest gebruikt. Dat levert een flinke energiebesparing op, want voor de productie van kunstmest is veel energie nodig.

Zeeuwse Vlegelbrood

Circulaire landbouw

Deze teeltwijze past helemaal in de nieuwe visie voor circulaire landbouw die landbouwminister Schouten onlangs heeft gepresenteerd.

De Zeeuwse Vlegel is het brood met de minste ‘voedselkilometers’: van de Zeeuwse tarweteler naar de opslag van CZAV in Wemeldinge en Zierikzee, naar de windmolens van Wolphaartsdijk, Biggekerke dan wel Zierikzee en tenslotte van de molenaar naar de bakker.

Naast brood wordt er onder de naam Zeeuwse Vlegel ook pannenkoekenmeel, broodmixen voor de thuisbakkers, Zeeuws Vlaamse suikerwafeltjes en pareltarwe op de markt gebracht. Al deze producten hebben het keurmerk ‘Zeker Zeeuws’ gekregen.

Reageer op dit artikel