nieuws

Kinderen en Kamerleden ontbijten in Den Haag

Nieuws 288

Dertig leden van de Eerste en Tweede Kamer hebben vanmorgen met 25 basisschoolkinderen in het Atrium van het Haagse stadhuis. Dit traditionele Binnenhofontbijt vond plaats in het kader van het Nationaal Schoolontbijt. Aan de ontbijttafels bedachten de kinderen en volksvertegenwoordigers wie er ook eens een ontbijtje moeten delen om elkaar beter te leren kennen.

Kinderen en Kamerleden ontbijten in Den Haag
Dertig leden van de Eerste en Tweede Kamer hebben vanmorgen met 25 basisschoolkinderen in het Atrium van het Haagse stadhuis. Beeld © JoniIsraeli.com

Kinderen van verschillende basisscholen uit den Haag schoven deze ochtend aan de tafels in het Atrium, onder wie blinde en slechtziende kinderen en leerlingen van de Algemene Hindoe Basisschool, die vandaag ook Divali – lichtjesfeest – vieren. Aan tafel met de Kamerleden lieten ze zien dat ontbijten ‘Een feestje voor iedereen!’ is: dit jaar het thema van het Nationaal Schoolontbijt. Aan het landelijke educatieve ontbijtevenement doen een half miljoen kinderen mee op 2.500 basisscholen. En 275 burgemeesters, die van een schoolklas in hun gemeente een gezond ontbijt op het stadhuis krijgen.

Verrassende ontbijtduo’s

Kavita Parbhudayal, wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid van de gemeente Den Haag, heette de kinderen en Kamerleden welkom in het kolossale Atrium. Aan de vijf ronde ontbijttafels op de Entresol kwamen de kinderen en Kamerleden tot verrassende duo’s die ze het gunnen om elkaar ook beter te leren kennen bij een ontbijt. Een aantal leerlingen wilde graag de koning met rapper Boef en gehandicapte kinderen aan tafel zien, terwijl anderen Tim Hofman en Rob Jetten een gezamenlijk ontbijtje gunden. De kinderen noemden als gedroomde tafelgenoten ook Noord- en Zuid-Korea en Mark Rutte en Geert Wilders. Leerlingen van de Algemene Hindoe Basisschool zagen een groot ontbijtgezelschap voor zich: de drie prinsesjes, rapster Latifah, dj Bizzey, zangeres Anouk met haar kinderenen vlogger Joy van BeautyNezz.

Inclusieve klassenfeestjes

Het Nationaal Schoolontbijt draagt dit jaar het thema ‘Een feestje voor iedereen!’, omdat het al jaren een feest voor de héle school is en er voor ieder wat wils op tafel staat. En omdat de Stichting Kinderpostzegels dit jaar het goede doel is. Kinderpostzegels helpt kwetsbare kinderen met steun aan allerlei projecten. Eén van die projecten is het organiseren van inclusieve klassenfeestjes. Met steun van Kinderpostzegels heeft Universitair Hoofddocent Laura Batstra van Rijksuniversiteit Groningen het afgelopen schooljaar kwalitatief onderzoek gedaan naar verjaardagsfeestjes voor de hele klas. Op basis daarvan stelde zij een Handboek Klassenfeestjes op, voor iedereen vanaf nu online beschikbaar op  www.kinderpostzegels.nl/klassenfeestjes. Tijdens de Burgemeestersontbijtjes in 275 gemeenten betalen veel burgemeesters symbolisch voor hun ontbijt met een donatie aan de stichting Kinderpostzegels.

Brede steun

Voor een half miljoen kinderen verzorgt het Nationaal Schoolontbijt deze week een gezond ontbijt volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Met speciaal lesmateriaal ontdekken kinderen hoe ze hun ontbijt kunnen verbeteren. Bovendien is

Kamerleden en kinderen samen aan tafel bij het Binnenhofontbijt in het Haagse stadhuis Foto: JoniIsraeli.com

het Nationaal Schoolontbijt ambassadeur van Gezonde School, een samenwerkingsverband dat scholen helpt om het hele jaar aandacht te besteden aan de gezondheid van hun leerlingen.

Reageer op dit artikel